Partij Berlusconi steunt vorming noodregering Mario Monti

De afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi begroet aanhangers en de verzamelde pers buiten het presidentiële paleis in Rome. Zijn partij steunt de vorming van een noodregering door econoom Mario Monti. . Foto AFP / Gabriel Bouys

De partij van de afgetreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi, ‘het volk van de vrijheid’ steunt de vorming van een noodregering onder leiding van voormalig eurocommissaris Mario Monti.

Dat meldt persbureau Reuters zojuist. Gisteren bood Berlusconi zijn ontslag aan bij president Giorgio Napolitano. De opvolger van Il Cavaliere, Angelino Alfano, maakte na een vergadering met Napolitano bekend dat zijn partij zich beschikbaar stelt voor de nieuwe Italiaanse regering.

Alfano zei akkoord te gaan met het mandaat van “professor” Monti, maar benadrukte dat de steun van zijn partij voorwaardelijk is en afhangt van het beleid van de noodregering. Het beleid zou gebaseerd moeten zijn op de afspraken die Berlusconi maakte met zijn Europese partners om de gehavende Italiaanse economie weer op de rails te krijgen. Volgens Alfano mag het formatieproces niet te lang duren om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat Italië begint aan economische hervormingen en bezuinigingen, meldt persbureau AP.

Vandaag pleegde Monti overleg met de Italiaanse politieke partijen over de nieuwe regering. Tegenover Napolitano liet Berlusconi’s coalitiepartij Lega Nord weten voorlopig Monti nog niet te steunen. Partijleider Umberto Bossi zei tegen Napolitano dat zijn partij een ‘waakzame’ oppositiepartij zal zijn totdat economen Monti’s plan om Italië te reddden tot in de details hebben bekeken.

Naar verwachting zal president Napolitano later vanavond Monti het startsein geven om te beginnen met de formatie van een nieuwe Italiaanse regering.

Update 18.53 uur: Napolitano heeft zojuist Monti ontboden bij het paleis, vermoedelijk om hem het mandaat te geven om een regering te vormen.