Onderhandelingen schuldencomité VS moeizaam, maar ‘hoopvol’

Caption: Members of the U.S. Joint Select Committee on Deficit Reduction listen to testimony from Erskine Bowles and Alan Simpson , co-chairmen of the National Commission on Fiscal Responsibility and Reform, and Alice Rivlin and Pete Domenici, co-chairmen of the Bipartisan Policy Center's Debt Reduction Task Force, during a hearing on Capitol Hill in Washington, November 1, 2011. The bipartisan congressional committee formed to address the deficit issue and known in Washington as the "super committee" needs to break an impasse between Republicans and Democrats to reach a deal by November 23 to reduce the U.S. budget deficit by at least $1.2 trillion. REUTERS/(UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: Members of the U.S. Joint Select Committee on Deficit Reduction listen to testimony from Erskine Bowles and Alan Simpson , co-chairmen of the National Commission on Fiscal Responsibility and Reform, and Alice Rivlin and Pete Domenici, co-chairmen of the Bipartisan Policy Center's Debt Reduction Task Force, during a hearing on Capitol Hill in Washington, November 1, 2011. The bipartisan congressional committee formed to address the deficit issue and known in Washington as the "super committee" needs to break an impasse between Republicans and Democrats to reach a deal by November 23 to reduce the U.S. budget deficit by at least $1.2 trillion. REUTERS/(UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) Het partijoverschrijdende comité van het Congres dat moet toezien op een langetermijnoplossing van de Amerikaanse staatsschuld op Capitol Hill in Washington op 1 november 2011. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Het partijoverschrijdende comité van het Congres dat moet toezien op een langetermijnoplossing van de Amerikaanse staatsschuld is op een moeilijk punt van de onderhandelingen beland, maar geeft de hoop op een akkoord voor de deadline van 23 november niet op.

Dat liet de Republikeinse senator Patrick Toomey weten aan Fox News Sunday. Volgens hem is er nog “genoeg tijd” voor de Democraten en Republikeinen om tot een overeenstemming te komen hoe de Verenigde Staten de komende tien jaar 1,2 biljoen dollar moeten bezuinigen op de overheidsuitgaven.

Toomey benadrukte dat hoewel de onderhandelingen nu “moeilijk” zijn, dat er nog genoeg opties op tafel liggen voor de twee partijen. Ook Democraat James Clyburn van het Huis van Afgevaardigden liet weten de hoop te koesteren dat er voor 23 november een akkoord bereikt kan worden, meldt persbureau Reuters. Al is hij minder hooopvol dan “tien dagen geleden”.

Drie dagen geleden sprak senator Toomey ook met CNN over de onderhandelingen:

Het partijoverschrijdende comité, de zogenoemde ‘super committee’, werd opgericht nadat de Republikeinen en Democraten op 2 augustus na moeizame onderhandelingen een akkoord sloten om het schuldenplafond van de VS te verhogen maar ook de staatsschuld terug te dringen. Door het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen kon de Amerikaanse overheid geld blijven lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen.