Monti mag beginnen met formatie nieuwe regering Italië

Caption: Italy's new premier-designate economist Mario Monti, background center, meets with journalists at the Quirinale Presidential Palace after talks with Italian President Giorgio Napolitano in Rome, Sunday, Nov. 13, 2011. Monti told reporters Sunday night he will carry out the task "with a great sense of responsibility and service toward this nation." He added that Italy must "heal its finances" and resume growth because today's leaders owe it to future generations. The former European Union competition commissioner received the formal mandate from President Giorgio Napolitano. Monti must now draw up a Cabinet, lay out his priorities and see if he has enough support in Parliament to govern effectively. Premier Silvio Berlusconi resigned reluctantly on Saturday, bowing to market pressures. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
Caption: Italy's new premier-designate economist Mario Monti, background center, meets with journalists at the Quirinale Presidential Palace after talks with Italian President Giorgio Napolitano in Rome, Sunday, Nov. 13, 2011. Monti told reporters Sunday night he will carry out the task "with a great sense of responsibility and service toward this nation." He added that Italy must "heal its finances" and resume growth because today's leaders owe it to future generations. The former European Union competition commissioner received the formal mandate from President Giorgio Napolitano. Monti must now draw up a Cabinet, lay out his priorities and see if he has enough support in Parliament to govern effectively. Premier Silvio Berlusconi resigned reluctantly on Saturday, bowing to market pressures. (AP Photo/Pier Paolo Cito) De aangewezen nieuwe premier van Italië, Mario Monti, spreekt de verzamelde pers toe in het presidentiële paleis in Rome. Hij kreeg zojuist het mandaat van president Giorgio Napolitano om een nieuwe regering te formeren . Foto AP / Pier Paolo Cito

Voormalig eurocommissaris en econoom Mario Monti heeft van de Italiaanse president Giorgio Napolitano de opdracht gekregen een nieuwe regering te formeren.

Monti moet het vertrouwen van de financiële markten in Italië herstellen, meldt persbureau Reuters. Hij volgt Silvio Berlusconi op, die gisteren aftrad. Eerder vandaag sprak de partij van Berlusconi steun uit aan Monti als nieuwe formateur, maar benadrukte dat de noodregering onder de nieuwe premier moet aanblijven totdat de benodigde bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd zijn om de Italiaanse economie weer op de rails te krijgen.

‘Nieuwe regering teken van kracht, niet zwakte’

Monti heeft nu de opdracht gekregen zijn prioriteiten uit te werken en te onderzoeken welke partijen een stabiele coalitie kunnen vormen. In een eerste reactie laat Monti weten dat Italië de schuldencrisis “kan overwinnen” door “collectieve inspanning” van de politieke partijen, meldt persbureau AFP. Hij benadrukte dat een nieuwe regering geen “teken van zwakte” is voor het land dat een van de oprichters was van de Europese Unie, maar juist een teken van de “kracht” van Italië.

President Napolitano riep vanavond, even na de bekendmaking van de rol van Monti als formateur, op tot een buitengewone politieke poging om de schuldencrisis in de eurozone te bezweren. Volgens Napolitano staat Italië voor de zware taak om de financiële markten gerust te stellen en hun vertrouwen weer terug te winnen. De verwachting is dat hij zo snel mogelijk een brede crisisregering geformeerd wil zien, bij voorkeur morgen al.

EU verwelkomt Monti

In een gezamenlijke verklaring lieten de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en de voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, weten Monti te verwelkomen. Zij noemden zijn benoeming door president Napolitano “een bemoedigende boodschap”die de vastberadenheid “aantoont” van de Italianen om “de crisis te bezweren”.

‘Premierschap van bloed, zweet en tranen’

Monti staat dus voor een monumentale taak, zo schreef buitenlandredacteur Marc Leijendekker gisteren al in NRC Weekend. Monti staat een “premierschap van bloed, zweet en tranen” te wachten. Hij trotseert problemen langs drie hoofdlijnen: 1. de pensioenen, die nu nog grotendeels worden betaald uit de staatskas; 2. de privatisering van overheidsdiensten om de 1.800 miljard euro aan staatsschuld terug te dringen en 3. de lage economische groei stimuleren. Maar boven alles moet Monti het vertrouwen in Italië herstellen. Leijendekker:

Maar zijn belangrijkste prioriteit zal het herstel van de geloofwaardigheid van de Italiaanse regering zijn. Dat is de beste manier om de uitgaven naar beneden te krijgen. Met ruim 1.800 miljard euro staatsschuld zijn de rentebetalingen een enorme kostenpost. Als Italië het vertrouwen op de financiële markten terugwint, hoeft het minder rente te betalen. Dat is de eenvoudigste en goedkoopste manier om de uitgaven onder controle te brengen. Maar om die daling blijvend te maken, zijn concrete en duurzame maatregelen nodig.

Interactieve graphic: Europa in cijfers