Mao’s meedogenloze landbouwpolitiek

Historicus Frank Dikötter schreef een boek over Mao’s Grote Sprong Voorwaarts, die aan 45 miljoen mensen het leven kostte. Oscar Garschagen, correspondent in Shanghai voor NRC Handelsblad, interviewde Dikötter op diens kantoor in het hoofdgebouw van de Universiteit van Hongkong. ‘Natuurlijk is er in China geen debat over de Grote Sprong Voorwaarts, geen standbeeld voor de 45

Historicus Frank Dikötter schreef een boek over Mao’s Grote Sprong Voorwaarts, die aan 45 miljoen mensen het leven kostte. Oscar Garschagen, correspondent in Shanghai voor NRC Handelsblad, interviewde Dikötter op diens kantoor in het hoofdgebouw van de Universiteit van Hongkong.

‘Natuurlijk is er in China geen debat over de Grote Sprong Voorwaarts, geen standbeeld voor de 45 miljoen slachtoffers, geen museum, helemaal niets, terwijl toch in geen enkel dorp deze periode ooit vergeten is,” legt historicus Frank Dikötter uit.

Chinese historici mijden over het algemeen deze zwarte periode in de moderne Chinese geschiedenis uit welbegrepen eigenbelang. En daar schuilt precies het motief van Dikötter om zich, toen de mogelijkheid zich voordeed, als een fret vast te bijten in het onderzoeken van Chinese provinciale archieven. Dat leverde Mao’s Great Famine op, een boek van formaat, terecht bekroond met de BBC-Samuel Johnsonprijs voor nonfictie, over een doodgezwegen periode in de geschiedenis van de Communistische Partij van China.

„Meer nog dan de Culturele Revolutie is de Grote Sprong Voorwaarts verbonden met het wezen van de Communistische Partij van China,” zegt Dikötter op zijn kantoor in het monumentale hoofdgebouw van de Universiteit van Hongkong. „Tussen 1985 en 1962 heeft Mao’s meedogenloze landbouwpolitiek voor ongelooflijk veel leed gezorgd, vergelijkbaar met de zuiveringen van Stalin en de jodenvervolging door Hitler. Dit was, en is tot op zekere hoogte, hoewel er veel is veranderd, de CPC ten voeten uit.’’

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 1 en 2. U kunt het hele interview van Oscar Garschagen hier lezen en tevens het boek bestellen.