Lega Nord steunt een regering onder leiding van Monti nog niet

De leider van de Italiaanse partij Lega Nord, Umberto Bossi tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met de Italiaanse president. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Umberto Bossi, leider van de Italiaanse partij Lega Nord, zal een noodregering onder leiding van voormalig eurocommissaris Mario Monti “voorlopig” niet steunen.

Dat heeft Bossi laten weten aan de Italiaanse president Giorgio Napolitano, meldt persbureau Reuters. Napolitano voert op dit moment gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet. De verwachting is dat hij Monti vanavond zal verzoeken om een nieuwe regering te formeren.

Umberto Bossi, leider van Lega Nord en trouwe bondgenoot van Berlusconi, zei zondag dat zijn partij een regering geleid door Mario Monti ‘vooralsnog’ niet steunt. Bossi zei tegen Napolitano dat zijn partij een ‘waakzame’ oppositiepartij zal zijn totdat economen Monti’s plan om Italië te reddden tot in de details hebben bekeken. Hij zei dat wanneer Monti zijn beleid bekendmaakt, de Lega van elk onderdeel zal bepalen of ze dat steunt.

Eerder liet demissionair Lega Nord-minister van Binnenlandse Zaken, Robert Maroni, in een televisieinterview weten dat hij verwacht dat een regering onder leiding van Monti veel problemen zal ondervinden bij het doorvoeren van economische hervormingen.

Maroni:

“De beslissingen die Monti zal maken moeten worden goedgekeurd door het parlement en ik denk dat hij met zo’n heterogene meerderheid daarmee veel problemen mee zal hebben.”