Italiaanse president overlegt over nieuw kabinet

De 86-jarige Italiaanse president Giorgio Napolitano. Foto AFP / Andreas Solaro

De Italiaanse president Giorgio Napolitano voert vandaag gesprekken met de voorzitters van de Kamer en de Senaat en de leiders van de verschillende fracties over de vorming van een nieuw kabinet. Gisteren beëindigde premier Silvio Berlusconi na zeventien jaar zijn politieke loopbaan, de beoogde nieuwe leider is voormalig eurocommissaris Mario Monti.

Naar verwachting zal Napolitano aan Monti vragen om voor het openen van de beurzen morgenochtend een noodregering te vormen, meldt persbureau Reuters. Die zal vooral bestaan uit technisch vaardige mensen, niet per definitie uit politici. Op die manier moet het bezuinigingsplan effectief worden uitgevoerd zonder dat zij veel tijd kwijt zijn met praten over andere belangen.

Niet alle regeringspartijen steunen de benoeming, maar vermoedelijk zal dat Napolitano er niet van weerhouden hem met de taak te belasten

Berlusconi’s lot werd gisteren door het parlement bezegeld. Het nieuwste pakket hervormingsmaatregelen van zijn regering werd door het parlement aangenomen nadat de Kamer van Afgevaardigden massaal had ingestemd. Vrijdag werd het al door de Senaat aangenomen. De premier had beloofd af te zullen treden als dit het geval zou zijn.