‘Het is een eigentijds Hooglied’

Iedere vrijdag staat er in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad een literaire liefdesverklaring. Deze week Franca Treur over Op het lichaam geschreven van Jeanette Winterson.

‘Op een avond dat alles tegenzat – zo’n avond dat alles en iedereen op een plek is waar het leuk is en alleen jij niet – liep ik door een Amsterdamse straat waar het oud papier buiten stond in grote dozen. Er was een boek uit een doos gevallen en dat raapte ik op. Op de achterkant stond een uitspraak van Bas Heijne: ‘Dit is een boek waarmee je het liefst langs de deuren zou gaan om het in iedere brievenbus te duwen.’ Het was een roman van Jeanette Winterson. Ik las de eerste twee bladzijden en was gegrepen. Daarna heb ik alles van haar gelezen.

Op het lichaam geschreven is een fenomenologie van de liefde die het thema probeert te omschrijven met omtrekkende bewegingen. Over het onderwerp is al zoveel geschreven dat je van goeden huize moet komen, wil je daar nog iets aan kunnen toevoegen. Dat is net als wanneer je zelf verliefd wordt: de woorden waarmee je je gevoel probeert uit te drukken zijn al miljoenen keren gebruikt. Ze zijn versleten, ze hebben hun betekenis verloren. Winterson behandelt alle clichés die verliefden uitwisselen, stelt daar vragen bij en zet er een eigen taal tegenover.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 4. U kunt het hele interview hier lezen en direct het boek bestellen.