Detentie kritische Egyptische blogger verlengd door leger - ‘dagen Mubarak herleven’

Caption: FILE - in this undated file photo, Alaa Abdel-Fattah, left and his wife Manal Hassan are seen in Cairo, Egypt. Egypt's military extended the detention of a prominent blogger for 15 days Sunday in move likely to galvanize mounting criticism of Egypt's ruling generals. Alaa Abdel-Fattah is among the most prominent of some 12,000 Egyptians who have faced military trials since Egypt's Supreme Council of the Armed Forces took control of the country from President Hosni Mubarak when an 18-day popular uprising pushed him from power in February.(AP Photo/Nasser Nasser, File)
Caption: FILE - in this undated file photo, Alaa Abdel-Fattah, left and his wife Manal Hassan are seen in Cairo, Egypt. Egypt's military extended the detention of a prominent blogger for 15 days Sunday in move likely to galvanize mounting criticism of Egypt's ruling generals. Alaa Abdel-Fattah is among the most prominent of some 12,000 Egyptians who have faced military trials since Egypt's Supreme Council of the Armed Forces took control of the country from President Hosni Mubarak when an 18-day popular uprising pushed him from power in February.(AP Photo/Nasser Nasser, File) Ongedateerde foto van Alaa Abdel-Fattah (L) en zijn vrouw Manal Hassan in Kairo. Foto AP / Nasser Nasser

Het Egyptische leger heeft de detentie van de prominente Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah verlengd met vijftien dagen. Hij werd op 30 oktober opgepakt omdat hij weigerde de autoriteit van de militaire aanklager te erkennen toen hij vragen moest beantwoorden over zijn vermeende rol bij sektarische rellen vorige maand.

De blogger beschuldigde het leger van het organiseren van een ‘slachting’ waarbij bijna dertig mensen omkwamen, voornamelijk Koptische christenen. Abdel-Fattah (Twitter) werkt ook niet mee met het onderzoek naar hem. Volgens hem zouden zijn militaire ondervragers geen rol moeten spelen in de berechting van burgers, meldt persbureau AP.

‘Opnieuw in de cel van Mubarak’

Op 2 november schreef Abdel-Fattah vanuit de gevangenis dat hij nooit had gedacht na het verdrijven van Hosni Mubarak hij na vijf jaar opnieuw in de cel zou belanden voor kritiek op het regime. Abdel-Fattah:

“De herinneringen komen weer terug, alle details van het gevangenschap; het vermogen om op de grond te slapen, negen mensen in een te kleine cel, de liederen die hier gezongen worden en de gesprekken. Maar ik kan me niet meer herinneren hoe ik vijf jaar geleden mijn bril beschermde. Vandaag is er al drie keer op gestaan. Ik herinner me plots dat dit dezelfde brilglazen zijn die ik hier de vorige keer droeg in 2006 [...] het enige verschil is dat ik nu niet opgesloten ben door de staatsveiligheidsdiensten maar door het leger.”

Activisten sceptisch over rol leger

Hoewel Abdel-Fattah gevangen zit, is hij nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld. Volgens zijn familie wordt hij onder andere beschuldigd van het stelen van militair wapentuig en het aanvallen van militairen. Abdel-Fattah ontkent alle aantijgingen.

Veel Egyptenaren zien zijn detentie als een poging om activisten in een kwaad daglicht te stellen die een rol speelden bij de opstand tegen Mubarak en die vaak kritisch zijn over de militaire raad die het land nu leidt. Op 31 oktober gingen Egyptische activisten de straat op om de vrijlating van Abdel-Fattah te eisen:

Ook de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot de vrijlating van Abdel-Fattah, maar ook andere gevangenen. De blogger is een van de twaalfduizend Egyptenaren die door een militaire rechtbank moeten worden berecht sinds de militaire raad de macht overnam van Mubarak.

Op 11 april werd een andere blogger, Maikel Nabil, nog veroordeeld tot drie jaar cel voor het plaatsen van foto’s en video’s van mensen die beweerden door de militaire politie mishandeld te zijn.