Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Braziliaanse politie valt grootste sloppenwijk Rio de Janeiro binnen

Agenten bij de ingang van Rocinha, de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro. Foto Reuters / Sergio Moraes

De Braziliaanse politie is vanochtend met ondersteuning van militaire pantservoertuigen de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro binnengevallen. Honderden zwart geklede en met geweren bewapende agenten zwermden vanochtend door de sloppenwijk Rocinha, aldus persbureau AP. De actie is onderdeel van een campagne om de zwaarbewapende drugsbendes te verdrijven.

Het gaat volgens deskundigen om de belangrijkste stap om Rio de Janeiro veiliger te maken. In 2014 worden daar de laatste wedstrijden voor het WK voetbal gehouden en in 2016 staan de Olympische Spelen op het programma.

In Rocinha wonen ongeveer honderdduizend mensen. Nergens in de stad wordt zoveel drugs verhandeld als hier. Zwaarbewapende drugsbendes hebben tientallen jaren de controle gehad over sloppenwijken, maar de autoriteiten proberen hier een eind aan te maken met zwaarbewapende agenten en een permanente aanwezigheid van de politie.

Onze correspondent Philip de Wit schreef eerder voor NRC Handelsblad over Rochinha. De Wit:

De buurt ligt op de flanken van de berg ‘de Twee Broers’ in Rio de Janeiro. Een labyrint van straatjes, smalle steegjes, steile trappetjes waar soms een sterke marihuanawalm hangt. Hier lopen ook jonge mannen rond met bivakmutsen en automatische wapens, de traficantes, leden van drugsbendes.

Rocinha, de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro. Foto AP / Felipe DanaRocinha, de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro. Foto AP / Felipe Dana