Birma laat opnieuw gevangenen vrij

Su Su Nway, a 39-year-old labor activist, arrives at Yangon's domestic airport after being released from prison in this October 16, 2011 file photo. After Myanmar freed about 230 political detainees in a general amnesty on Oct. 12, interviews with inmates offer a glimpse into prison conditions seldom reported during half a century of military rule that ended in March. While a new civilian government embarks on reforms that could slowly open one of the world's most isolated states, its prisons and those still in jail are a reminder of the decades of oppression. To match Insight MYANMAR-PRISONERS/ REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS)
Su Su Nway, a 39-year-old labor activist, arrives at Yangon's domestic airport after being released from prison in this October 16, 2011 file photo. After Myanmar freed about 230 political detainees in a general amnesty on Oct. 12, interviews with inmates offer a glimpse into prison conditions seldom reported during half a century of military rule that ended in March. While a new civilian government embarks on reforms that could slowly open one of the world's most isolated states, its prisons and those still in jail are a reminder of the decades of oppression. To match Insight MYANMAR-PRISONERS/ REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS) Activiste Su Su Nway bij haar vrijlating op 16 oktober van dit jaar. Vandaag werd er aangekondigd dat de Birmese regering aan meer gedetineerden amnestie gaat verlenen. Reuters / Soe Zeya Tun

De Birmese regering verleent op korte termijn opnieuw amnestie aan een groep gevangenen, waaronder ook politieke gevangenen. Om hoeveel gedetineerden het gaat is nog niet bekend, maar binnen twee dagen komt daar meer duidelijk over. Dat heeft een functionaris van de regering laten weten aan persbureau Reuters.

Na jaren van een strikt militair regime in Birma verleende president Thein Sein vorige maand amnestie aan meer dan 6.300 gedetineerden, waaronder zo’n 230 politieke gevangenen. Ook zouden sommige gedetineerden worden verplaatst naar gevangenissen dichter bij hun familieleden. De aankondiging komt vlak voor een belangrijke top van Zuidoost-Aziatische landen.

NRC-correspondent Elske Schouten constateerde bij de vrijlating van de gevangenen vorige maand als dat Birma steeds een beetje democratischer wordt. Schouten:

“Het valt niet meer te ontkennen: er verandert echt iets in Birma. En dat zonder revolutie of protesten. Dezelfde leiders die het land decennialang in een ijzeren greep hebben gehouden, introduceren sinds vier maanden de ene na de andere hervorming. Ze doen het langzaam en ze regisseren alles tot in de details. Maar ook verstokte critici van het regime constateren: Birma wordt een beetje democratischer.”

Volgens de oppositie zitten en nog zo’n 2.000 dissidenten achter de tralies.