Berlusconi wil werken aan terugkeer in regering

Enkele Italiaanse kranten, de dag nadat Berlusconi besloot om af te treden. Foto AFP / Gabriel Bouys

Silvio Berlusconi heeft vandaag in een eerste reactie sinds zijn aftreden laten weten dat hij trots is op zijn handelingen tijdens de financiële crisis. Ook kondigt hij aan dat hij wil werken aan een terugkeer in de regering. Dat meldt persbureau AFP.

Berlusconi schreef in een brief aan een kleine conservatieve partij, zonder zetel in het parlement, dat hij trots is “op alles wat we hebben gepresteerd in de 3,5 jaar die in teken stonden van een ongekende, wereldwijde crisis”. Berlusconi liet de partij weten dat hij “hun geestdrift deelt” en dat hij hoopt om “samen weer de weg naar het regeringswerk in te slaan.”

In de brief gaat Berlusconi ook in op de manier waarop het parlement hem afgelopen dinsdag zijn meerderheid ontnam. Berlusconi:

“Op het einde was het de logica van chantage dat de overhand had in het Parlement, de oudste onhebbelijkheid in de Italiaanse politiek.”

Hij noemde de toetreding van zijn vroegere bondgenoot Gianfranco Fini, de parlementsvoorzitter, tot de coalitie een grote fout. Fini stapte vorig jaar uit de regeringscoalitie.