APEC-leiders bespreken buffer tegen besmetting schuldencrisis eurozone

Caption: US President Barack Obama (R) walks toward his seat to start the plenary session of the Asia-Pacific Economic Cooperation Leaders' Meeting in Kapolei, Hawaii on November 13, 2011. The United States hosts this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO / JAPAN POOL / TOSHIFUMI KITAMURA
Caption: US President Barack Obama (R) walks toward his seat to start the plenary session of the Asia-Pacific Economic Cooperation Leaders' Meeting in Kapolei, Hawaii on November 13, 2011. The United States hosts this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO / JAPAN POOL / TOSHIFUMI KITAMURA De Amerikaanse president Barack Obama loopt naar zijn stoel voor het begin van de plenaire sessie van de Asia-Pacific Economic Cooperation. Foto AFP / Toshifumu Kitamura

De leiders van Aziatische landen en landen die aan de Grote Oceaan grenzen kwamen vanavond samen voor een top van de APEC op Hawaï. Hier zullen zij de economische groei, de handelsverhoudingen in de regio bespreken. Ook zullen zij praten over de creatie van een bufferzone tegen de Europese schuldencrisis.

De 21 leiders van de lidstaten van de Asia-Pacific Economic Cooperation plaatsten dat laatste bovenaan in de agenda, meldt persbureau Reuters. Ook het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, was daarom aanwezig. Zij benadrukte al eerder dat de schuldencrisis in de eurozone de Aziatische economieën schade kan berokkenen.

Obama opent de APEC-top in Hawaï: Video

Om het belang van de Aziatische markt voor de wereldeconomie te benadrukken, prees Obama de handelsrelaties met zijn APEC-bondgenoten als “essentieel” voor de Amerikaanse welvaart. Hij riep ook op tot een nauwere samenwerking tussen de 21 landen om meer “banen te creëren en economische groei te stimuleren”. De president hoopt met het consolideren van de handelsrelaties met de snelst groeiende economieën de Amerikaanse te stimuleren net voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Een vooruitblik van Al Jazeera op de top

Toch was hij ook kritisch op handelspartner China en wees Obama op de onevenwichtige handelsbalans; China exporteert veel meer naar de VS dan dat het importeert vanwege een zwakke yuan. De Amerikanen vermoeden dat China deze kunstmatig zwak houdt.