Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ambassades in Damascus aangevallen door boze Syriërs

Syrische demonstranten op het dak van de ambassade van Qatar. Foto AFP / Louia Beshara

In Damascus hebben boze Syriërs gisteravond de ambassade van Saudi Arabië en Qatar aangevallen. Ook consulaten van andere landen moesten het ontgelden vanwege de schorsing van Syrië door de Arabische Liga. Dat meldt persbureau Reuters.

Honderden aanhangers van president Bashar-al Assad, bewapend met stokken en messen, bekogelden de ambassade van Saudi Arabië met stenen en drongen het gebouw binnen. Daarbij werd een bewaker mishandeld. Volgens een verklaring van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken deden Syrische veiligheidstroepen niks tegen de bestorming. Een diplomaat meldt aan persbureau Reuters dat het gebouw flink beschadigd is. In augustus riep de Saudische koning Abdullah zijn ambassadeur terug uit Syrië.

Bij de ambassade van Qatar, het land dat voorzitter is van de Liga, waren de hele dag al demonstraties. Uiteindelijk drongen de demonstranten de ambassade binnen en vervingen op het dak de Qatarese vlag door de Syrische.

Ook in de kuststad Latakia lieten aanhangers van Assad van zich horen. Daar werden de consulaten van Turkije en Frankrijk belaagd.

Gisteren besloot de Arabische Liga om Syrië vanaf woensdag als lid te schorsen vanwege het aanhoudende geweld tegen demonstraten in het land. Ook overweegt de Liga, dat doorgaans prat gaat op Arabisch nationalisme, economische en politieke sancties en zal de Liga alle Arabische landen oproepen hun ambassadeurs terug te trekken.

Update 11:04 uur
Ook de Turkse ambassade in Damascus is gisteren belaagd. Zo’n duizend mensen gooiden stenen en flessen naar de ambassade, voor dat de Syrische politie de protestanten verdreef. Dat meldt het Turkse persbureau Anatolia.