Activisten roepen op tot boycot verkiezingen Marokko

Caption: Activists from Morocco's February 20 movement chant slogans during a demonstration by some thousands in the Bournazeel working class neighborhood of Casablanca on Sunday Nov. 13, 2011. Pro-democracy activists in this North African kingdom are calling for a boycott of the Nov. 25 elections saying they will be rigged and have no real meaning. (AP Photo/Paul Schemm)
Caption: Activists from Morocco's February 20 movement chant slogans during a demonstration by some thousands in the Bournazeel working class neighborhood of Casablanca on Sunday Nov. 13, 2011. Pro-democracy activists in this North African kingdom are calling for a boycott of the Nov. 25 elections saying they will be rigged and have no real meaning. (AP Photo/Paul Schemm) Activisten van de zogenoemde '20 februari'-beweging demonstreren in Casablanca voor hervormingen en roepen op tot een boycot van de aanstaande parlementsverkiezingen. Foto AP / Paul Schemm

Duizenden Marokkaanse activisten demonstreerden vandaag in Casablanca voor hervormingen en een boycot van de parlementsverkiezingen op 25 november.

Dat meldt persbureau AP. Eind juli riep de Marokkaanse koning Mohammed al op tot snelle parlementaire verkiezingen in het kader van de groeiende onrust in Noord-Afrika. Door de verkiezingen kan een nieuwe grondwet van kracht worden die de macht van de koning aanzienlijk zal inperken. Maar voor die tijd moet eerst een nieuw parlement worden gekozen.

‘Verkiezingen lijken niet te leven onder bevolking’

Verschillende partijen in Marokko doen mee aan de verkiezingen, maar de uiteindelijke macht berust bij de koning. Die zou volgens de activisten de partijen tegen elkaar uitspelen. De zogenoemde ’20 februari’-beweging noemt de verkiezingen daarom “een theater” en onderdeel van de Marokkaanse “façade-democratie”. De beweging organiseerde daarom vandaag de demonstratie in Casablanca.

Beelden van de demonstratie:

Volgens een bezoekende parlementaire delegatie van de Raad van Europa leven de verkiezingen in Marokko niet. Hen viel het op dat de Marokkanen niet echt warm lopen voor de verkiezingen. In het straatbeeld is ook weinig te merken van de campagnes, die gisteren officieel zijn begonnen. Bij de vorige verkiezingen, in 2007, voelde maar 37 procent van de kiezers de behoefte om te gaan stemmen.

‘Islamisten hopen op winst’

Gematigde islamisten hopen op winst bij de verkiezingen op 25 november, zoals dat ook in Tunesië gebeurde. Dat laat een leider van de oppositiepartij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling weten aan persbureau Reuters.

Volgens Lahcen Daodi vertonen Marokkanen en Tunesiërs overeenkomsten in hun politieke voorkeur gezien de overeenkomsten tussen de twee landen. Uit uitgelekte informatie van de Amerikaanse ambassade in Marokko blijkt dat de Verenigde Staten een grote electorale winst voor de islamisten verwachten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld