Zij: 'We blijven globetrotters'

Karin Oudshoorn en Robert Smeets zijn negentien jaar samen. Ooit zwierven ze de wereld rond en was Robert banketbakker. Nu runnen ze een zeilmakerij en hebben ze zich, samen met hun dochter Yara ( 8), gesetteld.

Karin en Robert gefotografeerd door David Galjaard in hun werkplaats (van het bedrijf "Vrolijk") in Scheveningen voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Karin en Robert gefotografeerd door David Galjaard in hun werkplaats (van het bedrijf "Vrolijk") in Scheveningen voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Karin Oudshoorn (42), eigenaar zeilmakerij Vrolijk:

„Robert en ik hebben één pot geld en we weten precies wat erin zit. Goed om kunnen gaan met geld kreeg ik van huis uit mee, maar het is vooral het reizen dat me wijs heeft gemaakt. Jarenlang hebben we samen over de wereld geslenterd. Dat kan niet als je niet weet hoe je geldzaken ervoor staan. Tot mijn 30ste kwam ik hooguit in Nederland om even geld te verdienen. We leefden uit een rugzak. Totdat ik besloot dat ik tijd met mijn familie wilde spenderen en een vak wilde gaan uitoefenen. Ik vond een creatieve en technische baan bij een zeilmakerij. Helaas werd mijn werk al snel een parttime rustpunt in een week vol zorgen: dierbaren werden ongeneeslijk ziek.

„In 2008 keerde de rust terug. Ik realiseerde me dat ik wilde groeien in dit vak. Met een parttime baan zou ik nooit verder komen. Alles viel samen op het moment dat mijn toenmalige baas voorstelde dat ik de zaak zou overnemen.

„Zeilmakerij Vrolijk is geen megabedrijf, maar het ging ons erom dat we er een boterham mee konden verdienen. Robert stopte met zijn werk als chef chocolatier en ging een cursus boekhouden doen, ik ging fulltime werken. Ik vind het heerlijk dat ik nu ongeremd kan beslissen. Natuurlijk luister ik naar anderen, maar ik ben niet meer van hen afhankelijk. Dat is de mooiste winst. Financieel zijn we er hooguit een paar honderd euro op vooruitgegaan. Maar we zijn dan ook pas anderhalf jaar bezig.

„Het extra geld dat Robert en ik verdienen, investeren we in de zaak in plaats van in onszelf. De bedoeling is dat we in de toekomst sneller en makkelijker kunnen werken. Maar uiteindelijk is dit gewoon een fase. Wij zijn en blijven globetrotters.”