Zeewierfalafel met zoetzure saus

Wie helemaal geen zeewier kan vinden en daar ook geen aardigheid in heeft kan toch deze falafels wel maken. Dan gaat er in plaats van het wier 3 el gehakte lente-ui door en dan smaken ze dus wat anders. Maar niet slecht. De zoetzure saus maakte Marieke Hakkesteegt van kookboerderij Krommenhoeke met tomatillo’s uit eigen

Wie helemaal geen zeewier kan vinden en daar ook geen aardigheid in heeft kan toch deze falafels wel maken. Dan gaat er in plaats van het wier 3 el gehakte lente-ui door en dan smaken ze dus wat anders. Maar niet slecht.

De zoetzure saus maakte Marieke Hakkesteegt van kookboerderij Krommenhoeke met tomatillo’s uit eigen tuin, zurige, Mexicaanse ‘tomaten’. Ik heb ze vervangen door pruimen, ze kunnen ook door half pruimen en half gewone tomaten vervangen worden, of desnoods door alleen tomaten met een extra scheutje citroensap.

Zeewierfalafel met zoetzure saus

Voor 4 personen: 4 aardappelen, 130 g gare kikkererwten, flinke bos bieslook, 2 el Japanse sojasaus, 2 el slagroom, 1 el sesamolie, 3 el ‘natte’ wakame of dulse of zeesla,

1 el citroensap, paneermeel, sesamzaad

Schil de aardappelen en stoom ze gaar. Stamp ze fijn, samen met de kikkererwten tot een min of meer gladde en droge puree. Bestrooi die royaal met peper en zout. Hak de bieslook fijn en meng alle ingrediënten, behalve het paneermeel en het sesamzaad, door de puree. Proef of die voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat meer van een van de ingrediënten toe.

Vorm platte rondjes van de puree, haal die door het paneermeel en daarna door het sesamzaad. Leg ze in de ijskast om op te stijven tot het moment dat ze gebakken kunnen worden.

Bak de falafels in een grote koekenpan aan beide kanten bruin. Dien ze op met de zoetzure saus en een salade.

Voor de saus: 2 sjalotten, 1 teentje knoflook, 2 cm verse gember, 2 el plantaardige olie, 250 g pruimen, 1 dl water, 3 el zoete sojasaus, 1 el honing, klein bosje peterselie

Maak de saus in een ruime steelpan. Hak de sjalotten en de knoflook fijn, schil en rasp de gember. Verwarm de olie en fruit de uien, knoflook en gember aan.

Snijd de pruimen in vieren. Doe ze bij de uien etc. en laat even zachtjes bakken. Voeg het water toe en de honing en laat de saus twintig minuten zachtjes koken. Bestrooi met peper en zout en voeg de sojasaus toe. Laat nog tien minuten koken. De bedoeling is dat een ietsje dikke, zoetzure saus ontstaat.

Als de saus te dun is, bindt hem dan met een dessertlepel maizena die aangemaakt is met twee lepels koud water. Hak de peterselie fijn en strooi die over de saus. Houdt warm.