Wientjes voor tweede jaar op rij invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes is voor het tweede jaar op rij de invloedrijkste Nederlander. De voorzitter van VNO-NCW laat in de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant onder meer AkzoNobel-topman Hans Wijers en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan achter zich.

Wientjes in oktober 2009 na mislukt SER-overleg over hervorming van de AOW. Foto NRC / Roel Rozenburg

Bernard Wientjes is voor het tweede jaar op rij de invloedrijkste Nederlander. De voorzitter van VNO-NCW laat in de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant onder meer Akzo Nobel-topman Hans Wijers en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan achter zich. De SER-baas was de drie jaren voor Wientjes de invloedrijkste Nederlander.

Wientjes dankt zijn topnotering aan zijn lobby voor twee onderwerpen, meldt persbureau Novum. Zo is het volgens de opstellers van de lijst onder meer door druk van zijn werkgeversorganisatie dat het kabinet-Rutte nog steeds op de Europese lijn zit in de financiële crisis, ondanks weerstand. Daarnaast maakte steun van VNO-NCW de gedoogconstructie met de PVV mogelijk.

Wijers steeg van de vijfde naar de tweede plaats vanwege zijn prestigieuze nevenfuncties in diverse sectoren. Zo is hij commissaris bij het Concertgebouw in Amsterdam en bij Shell en wordt hij zaterdag benoemd tot voorzitter van Natuurmonumenten. Rinnooy Kan zakt naar plaats drie omdat de SER aan de zijlijn staat bij de aanpak van de crisis.

Jongerius niet langer meest invloedrijke vrouw

Agnes Jongerius is niet meer de invloedrijkste vrouw. De voorzitter van vakcentrale FNV is voorbij gestreefd door Kajsa Ollongren. De topambtenaar met D66-achtergrond is secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken en in die functie de rechterhand van premier Mark Rutte.

De hoogste nieuwe binnenkomer op de top 200 is Klaas Knot. De nieuwe president van De Nederlandsche Bank staat tiende. Oudste op de lijst is VVD-coryfee Frits Bolkestein. De 82-jarige oud-partijleider staat 113e. De 43-jarige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is twee plaatsen lager de jongste op de lijst.