Wat allemaal goed zou zijn voor de wereld

Wat moeten we doen om de opkomst van China het hoofd te bieden? Uiteraard moeten we Limburg verkopen. Zo heeft TINKEBELL. nog wel wat ideetjes. Het zijn precies deze ‘ideetjes’ die ze het liefst zou overlaten aan de echte experts.

Laten we Nederland maar aan China verkopen. We verdelen de winst en worden allemaal Chinees. Het eten is er veel lekkerder, er is minder straatcriminaliteit en als je een leuk gebouw met ledverlichting in regenboogkleuren wil neerzetten, heb je geen last van bureaucratische rompslomp. Misschien wel fijn ook, zo’n communistisch regime, dan heeft het volk niets meer te zeggen. In de prullenbak: Geert Wilders. Wie dat niet wil, verhuist gewoon naar België.

Een paar maanden geleden verbleef ik voor een project waarin ik de wereld red, een tijdje in Shanghai. Ik ben direct dolverliefd geworden op deze enorme, indrukwekkende stad.

Je ervaart daar een soort energie die moeilijk in woorden te vatten is, maar het voelt alsof alles om je heen de hele tijd in sneltreinvaart evolueert. Dat doet China sowieso – dat evolueren, dat constante groeien.

De miljoenensteden rijzen uit de grond, nog voordat er mensen wonen of voordat men überhaupt de naam van deze steden kent. Enorme volksverschuivingen van platteland naar deze nieuwe steden zijn een feit: het wordt alleen maar meer, meer, meer en groter, groter en nog groter.

De Chinese overheid en de grote bedrijven zijn gestart met een eerste aanzet van wat ik zou noemen: de opkoop en verovering van de wereld.

Een eerste stukje IJsland, Griekenland en Afrika zijn al in Chinees bezit en dan hebben we het hier alleen nog maar over concreet landeigendom. Ik heb dit het laatste jaar zelf mogen ervaren. Of je nu door de Kalverstraat in Amsterdam wandelt, in de straten van Guinee-Bissau rondneust, of in willekeurige winkels in Peru lukraak welk product dan ook koopt: grote kans dat er met trotse letters ‘MADE IN CHINA’ op geschreven staat.

Fantastisch, hoe ze dit allemaal kunnen doen. In enorme fabrieken en tegen extreem lage kosten maken ze alles waar de rest van de wereld naar verlangt. Voor wie het nog niet wist, alles is al Chinees. En het zal niet lang meer duren voor de Chinezen het zelf ook in de gaten hebben en ernaar zullen handelen.

Nu worden nog netjes stukjes land gekocht, maar straks, binnen nu en misschien een jaar of tien, twintig, zullen hele continenten simpelweg worden opgeëist en zal uiteindelijk de hele wereld Chinees eigendom zijn. Vandaar dan ook mijn plan: Nederland gewoon nu al aan China verkopen. We hebben het al niet zo makkelijk in deze tijd, geldtechnisch en zo. Die economische crisis waait echt niet vanzelf over. Aangezien we nu ook nog eens flinke sommen naar Griekenland wegsluizen houd ik m’n hart vast.

We zouden het vast een tijdje kunnen uitzitten en kunnen proberen om ons lot uit te stellen. Maar uiteindelijk geldt toch: wat komt dat komt. Laten wij dit alles vóór zijn. Laten we Nederland verkopen nu het nog kan.

Het hoeft geen uitverkoop te worden, natuurlijk. Een beetje handelsgeest hebben we wel, toch? Amsterdam vinden ze fantastisch – dat kunnen we uitbuiten. Nederland als havenstad van Europa, daar hebben ze in China echt wel wat voor over! We verkopen de zaak en delen de winst nog voordat China zich Europa gewoon toe-eigent en er geen vergoeding meer aan te pas komt.

Op termijn zal het gunstig zijn om een Chinees paspoort te hebben. China is dan namelijk de wereld en de wereld is iets waar we allemaal graag deel van uitmaken.

Economisch is het ook gunstig. Er zijn straks genoeg banen voor iedereen. Zelfs voor degenen die niet hoog zijn opgeleid, want China voorziet de wereld nu al in alles. Een supervooruitzicht. Zeg nu zelf, wie wil nu niet op zijn cv schrijven dat hij voor Nike heeft mogen werken?

Wat doen we tot het zover is? Als kunstenaar word ik geacht mijn oor te luister te leggen. Ik hoor mensen zich voortdurend opwinden over hoe acuut de economische situatie nu is, over het gedoe van die bezuinigingen en zo. Het is lastig en ongelofelijk vervelend – oneerlijk zelfs – dat we hier allemaal hinder van moeten ondervinden. Dit moet anders kunnen.

De Limburgers. U weet wel, die mensen met dat slecht geknipte haar. Je herkent ze meteen in de trein: die vrouwen met van die kort geknipte dorpskapsels, soms zelfs in stekeltjes en met de puntjes in rode verf gedipt.

Als we de ellende van de huidige begroting met ons eigen welzijn willen combineren, dan zeg ik: alleen nog maar bezuinigen op Limburg, maar er dan ook goed werk van maken. Alle geldstromen die nog in zuidoostelijke richting vloeien, moeten worden omgeleid. De kilometerheffing en de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek kan gewoon lokaal worden doorgevoerd. Het idee straalt in zijn eenvoud, al zeg ik het zelf. Prins Carnaval kunnen we missen als kiespijn en als niemand naar een plek wil, dan hoeven we daar toch ook geen wegen te onderhouden?

Tot slot bouwen we een mooie muur om Limburg heen zodat we er niet naar hoeven te kijken. Of dat laten we de Chinezen natuurlijk doen, want daar zijn ze goed in. En oh, koning Wilders kan daar dan leuk de baas spelen en voilà: probleem opgelost en de rest van Nederland hoeft het met geen cent minder te doen!

‘Operatie centralisatie’, zou ik het willen noemen.

Waarom allemaal problemen en hinder ervaren wanneer we het ook kunnen oplossen binnen een kleinere, minder belangrijke kern van de bevolking?

Zo’n ommuurd Limburg is ook handig voor al onze criminelen. Die stoppen we daar natuurlijk ook in. Niks geen minimale of maximale straffen – ze gaan gewoon naar Limburg en daar zoeken ze het zelf maar uit. Ik denk dat Nederland op deze manier zelfs nog meer waard wordt en dus meer zal opleveren bij de verkoop aan China.

Natuurlijk zijn er weleens uitzonderingen, ik ben de beroerdste niet. Mensen uit Limburg die wel de moeite waard zijn, mensen die een kapper in de Randstad hebben of de zogenaamde ‘halfbloedjes’. Ik denk dat we coulant moeten zijn ten opzichte van deze mensen en ze ten minste de mogelijkheid moeten bieden om naar Duitsland te verhuizen. De taal spreken ze al, dus inburgeren zal geen problemen opleveren.

Demografisch zullen er sowieso zaken moeten veranderen in ons land. Na de verkoop aan China zal Nederland waarschijnlijk het Hongkong van Europa worden. U hoort het goed, we worden eindelijk een stad. Dit gaat heel eenvoudig. Shanghai met tweeëntwintig miljoen bewoners kan een goed voorbeeld zijn voor hoe we die Nederlandse zestien miljoen moeten ordenen. En Shanghai is fantastisch, zoals ik al zei.

De provincies worden een soort stadsdelen. Utrecht gooien we plat en plakken we vast aan het Groene Hart, om ons grote stadspark uit te breiden, opdat dit voldoende ruimte biedt voor recreatie in de spaarzame vrije uurtjes die ons nog zullen resten. (In China zijn de werktijden iets uitgebreider dan wat wij nu gewend zijn, ook al zo’n economisch voordeel.) En natuurlijk ook als contrast ten opzichte van de rest van onze ‘havenstad’: Nederland zal volgebouwd worden met hoge flats vol ledverlichting. Architecten uit de hele wereld zullen staan te popelen om hun steentje bij te mogen dragen aan die fantastische skyline. Central Park in New York is er niets bij en het uitzicht vanuit Green Heart Park op de rest van de stad zal adembenemend zijn.

Overigens zijn er wel wat details waar we even met China over moeten onderhandelen. Doodstrafkwesties bijvoorbeeld. Ik persoonlijk ben daar niet zo van. Aan de andere kant, die hele mensenrechtenproblematiek, of eigenlijk het gebrek aan mensenrechten, kan wel weer handig zijn op het moment dat we alle criminelen met de Limburgers in een ommuurde omgeving plaatsen. Met die regels van nu gaat dat er natuurlijk nooit van komen en het is wel belangrijk dat er snel wat schot in de zaak komt.

Iets anders wat misschien enige aanpassing vereist, is de ‘éénkindpolitiek’ in China. Deze wet nemen we natuurlijk graag over. Minder kinderen op de wereld zetten is niet alleen een van de grootste oplossingen voor de milieuproblematiek, we hebben het er ook al een hele tijd over dat Nederland vol is. Minder reproduceren zal de hoeveelheid bewoners in de stad Nederland drastisch doen dalen.

Echter, ik zou daar graag het volgende aan toevoegen. In het kader van een verhoogde kwaliteit van mensen – het zijn er straks minder, dus dan moeten ze gemiddeld kwalitatief wel beter worden – stel ik een verplichte IQ-test voor, voor eenieder die zich wenst voort te planten. Slaag je niet, dan is het jammer. Kinderen baren en ze vervolgens opvoeden is dan niet voor jou weggelegd.

Om zeker te zijn dat er geen ongelukjes gebeuren, stel ik een verplichte sterilisatie voor. Dat schijnt een kleine ingreep te zijn. Dan weten we in ieder geval zeker dat we niet voor vervelende situaties komen te staan.

Om heel snel al iets aan de overbevolking en de milieuproblematiek te doen, stel ik ook voor dat we voor de kortetermijnplanning eenmalig een iets drastischere maatregel toepassen: alle meisjes die in 1995 zijn geboren, worden ook verplicht gesteriliseerd. Niet omdat ze per definitie dom zijn, begrijp mij niet verkeerd, maar als investering in de toekomst van een leefbaarder Nederland. Ik weet zeker dat al deze meisjes dit begrijpen en hun voortplantingsdrang graag ter zijde leggen ten bate van het grotere goed en meer ruimte in onze mooie, nieuwe Chinese stad.

Beste mensen. Ik roep ook maar wat. Hoewel het me allemaal echt wel wat lijkt, is het puur gebaseerd op losse flarden informatie die ik de afgelopen tijd zo her en der heb opgevangen. Informatie gecombineerd met een moeilijk te onderdrukken en al te menselijk onderbuikgevoel. Of, zoals u het ook zou kunnen noemen, populistisch geouwehoer.

Het zou allemaal in een willekeurig politiek programma kunnen staan, aangezien deze ook steeds meer voor een groot deel gevuld zijn met idiote plannen, gebaseerd op non-kennis en goedkoop sentiment.

Ik zou graag met u af willen spreken dat we met zijn allen stoppen met het delen van onze mening over zaken waar we niets van af weten.

Laten we toch in hemelsnaam de politiek weer uit handen geven aan experts. Geëduceerden. Mensen die over voldoende inzicht en ervaring beschikken en op een weloverwogen manier beslissingen kunnen maken.

Laat kennis ons land weer regeren. Laat kennis onze wereld weer regeren. Want dat is goed. Goed voor ons, en vooral goed voor de wereld.

TINKEBELL. is kunstenaar. Dit is de bekorte versie van de Pietje Bell Lezing die ze woensdagavond hield in Rotterdam. De hele tekst en een videopresentatie van TINKEBELL. zijn te bekijken op nrc.nl/tinkebell. Zondag om 16.00 uur presenteert ze de interventie uit haar ‘SAVE THE WORLD’-project, bij Mediamatic in Amsterdam.