Voorpret onder Italianen in aanloop naar Berlusconi’s aftreden

Een koor en orkestje zingen te midden van de menigte 'Hallelujah' op het plein voor het presidentieel paleis waar de 'bevrijding' wordt gevierd. Foto AP / Andrew Medichini

Feestvierende Italianen hebben zich verzameld voor het presidentieel paleis in Rome. Ze zien reikhalzend uit naar het officiële vertrek van Silvio Berlusconi dat ophanden is.

Zangers en musici brachten voor het paleis van president Giorgio Napolitano het Alleluia van de klassieke componist Händel ten gehore. Veel Romeinen, die popelen om de door schandalen achtervolgde regering te zien opstappen, zijn de straat opgegaan.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Voor het presidentieel paleis wacht een menigte hem B. Eerder op de dag werd hij ook al uitgejauwd. Hem wacht een vernederende avond.

Meningsverschillen over Monti

De alom gerespecteerde voormalige eurocommissaris Mario Monti blijft de voornaamste kandidaat om Berlusconi op te volgen. Hij zou een overgangsregering moeten gaan aanvoeren die het land uit de schuldencrisis leidt.

De regeringspartijen verschillen van mening over de vraag of ze Monti moeten steunen. Dat zal president Giorgio Napolitano er niet van weerhouden de gezaghebbende econoom met de taak te belasten, maar het maakt Monti’s missie wel moeilijker.

Toch nog politieke ambities Berlusconi?

Bas Mesters, correspondent in Italië voor NRC en de NOS legde eerder uit dat Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid verdeeld is over een tijdelijke regering onder Monti. Coalitiepartner Lega Nord zou zich in de oppositie namelijk goed kunnen profileren in aanloop naar de verkiezingen begin 2012.

“Berlusconi zou Monti alleen willen steunen, voor wat betreft de maatregelen die Berlusconi in een brief aan de EU beloofde. Zo eigent hij zich Monti’s toekomstig beleid toe. Blijkbaar heeft hij nog ambities. (…) Veel Italianen zien post-Berlusconi-tijdperk met angst en zorg tegemoet. Harde ingrepen die iedereen zullen treffen doemen op aan de horizon.”

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Berlusconi nog altijd in vergadering met zijn partijgenoten die het oneens zijn over het al dan niet steunen van een regering Mario Monti.

De Kamer van Afgevaardigden stemde zaterdagmiddag met een meerderheid van 380 tegen 26 stemmen in met de nieuwe bezuinigingen. Het lagerhuis volgde het voorbeeld van de senaat, die vrijdag al akkoord ging. Het kabinet kwam onmiddellijk na de stemming bijeen. Na afloop van het kabinetsberaad zal Berlusconi naar verwachting president Napolitano het ontslag van zijn kabinet aanbieden.