Vooral steun voor opgepakte leraar

Een vechtpartij in een klas is twee dagen later een landelijke discussie. Mag een leraar een leerling met geweld de klas uitzetten? Mag de politie die leraar arresteren?

De regel is duidelijk en de woordvoerder van het Anna van Rijn College in Nieuwegein herhaalde hem gisteravond nog maar eens in het NOS Journaal: „Geen fysiek contact.” Een leraar raakt een leerling niet aan. Toch zei de woordvoerder dat hij „alle begrip” had voor de adjunct-directeur die afgelopen woensdag een 13-jarige jongen „in zijn kraag had gegrepen” en de klas had uitgezet. Hij vond het buiten proportie dat die adjunct-directeur vervolgens was gearresteerd door de politie en drie uur in de cel was gezet.

Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) lijkt het met de school eens te zijn. Zij noemt de arrestatie „zeer ingrijpend” en „zeer verontrustend”. Tweede Kamerleden, van de SP tot en met de PVV, noemen de gebeurtenissen op het Anna van Rijn College absurd. Ze vinden dat leraren meer mogelijkheden moeten krijgen om onruststokers in de klas aan te pakken. Onderwijsbond CNV zegt dat „er zo niet met leraren mag worden omgegaan”.

Het begon woensdag met een vechtpartij tussen twee leerlingen van De Linie, de afdeling van het Anna van Rijn College waar moeilijk lerende en moeilijk opvoedbare kinderen leerwegondersteunend onderwijs kunnen volgen, op vmbo-niveau. Hun leraar maakte een eind aan de vechtpartij en stuurde de jongens de klas uit. Een van de twee weigerde, ook na herhaald aandringen, waarop de leraar de adjunct-directeur erbij riep. Die greep in.

De stiefvader van de jongen zegt dat de jongen te hard is aangepakt en thuiskwam vol blauwe plekken en schrammen. Volgens de school heeft de jongen, die aan ADHD zou lijden en gedragsproblemen zou hebben, de verwondingen opgelopen in de vechtpartij met die andere jongen.

De stiefvader deed aangifte van mishandeling bij de politie, waarop agenten naar de school gingen en de adjunct-directeur aanhielden. Een woordvoerder van de politie zegt dat hij begrijpt dat het gezag van de adjunct-directeur daardoor misschien is aangetast. Maar de stiefvader van de jongen was „echt boos”, volgens de politiewoordvoerder. Hij vraagt zich af wat er was gebeurd als de stiefvader de school was binnengegaan en de adjunct-directeur had aangevallen. „Dan had ik nu de vraag gekregen waarom we die leraar niet hadden meegenomen.”

Maandag is er een gesprek met de leerling, zijn ouders en de directeur van het Anna van Rijn College. De adjunct-directeur heeft even vrij gekregen. De jongen zit ook thuis en volgens zijn stiefvader mag hij niet meer op De Linie terugkomen. Hij erkende gisteren tegenover de regionale zender RTV Utrecht dat zijn stiefzoon geen lieverdje is. Maar daarom, zei hij, zit de jongen ook op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Daar zouden ze moeten weten hoe ze met dit soort kinderen moeten omgaan, vindt de stiefvader. Hij blijft bij zijn aangifte.