Uitgelicht zaterdag

Ollie B. Bommel ILL: Marten Toonder
Ollie B. Bommel ILL: Marten Toonder

Film

Carefree (Mark Sandrich, 1938, VS). Psychiater Fred Astaire gebruikt zelfs hypnose om patiënte Ginger Rogers voor zich te winnen in tikje tegendraadse musical. Irving Berlins score bevat o.a. Change Partners en I Used to Be Color Blind. BBC 2, 13.40-15.05u.

Singin’ in the Rain (Gene Kelly & Stanley Donen, 1952, VS). Geestige musicalklassieker met tal van hoogtepunten: Gene Kelly’s titelnummer, Donald O’Connors’ Make ’em Laugh en het dansnummer Broadway Melody van Kelly en Cyd Charisse. BBC 2, 15.05-16.45u.

House of Sand and Fog (Vadim Perelman, 2003, VS). Ingenieus drama rond een huis aan zee. Een Amerikaanse vrouw (Jennifer Connelly) moet het noodgedwongen verlaten, een Iraanse balling (Ben Kingsley) wil het graag betrekken. Het leidt tot een noodlottige reeks van gebeurtenissen waarbij alle partijen het slechtste in zichzelf naar boven zien komen.Ned. 2, 23.40-01.40u.

Informatief

Intocht Sinterklaas. Rechtstreeks verslag van de intocht van de populairste bisschop in het land. Zijne Hoogwaardige Excellentie stapt dit jaar aan wal in Dordrecht.Ned.3, 12.00-13.21u.

La famille Stein. Naar aanleiding van de tentoonstelling Matisse, Cézanne, Picasso... L’aventure des Stein in het Grand Palais (Parijs, t/m 15 januari) deze documentaire over de Amerikaanse familie Stein, fervente verzamelaars van moderne kunst in Parijs in een tijd dat bijna niemand daar een cent voor gaf. Broers en zus Leo, Michael en Gertrude kopen begin 20ste eeuw doeken van dan nog onbekende schilders. Michael valt op de fauvisten – vooral Matisse; Leo en Gertrude geven de voorkeur aan kubisten als Picasso en Juan Gris en aan Gauguin. In deze film, gemaakt met veel archiefmateriaal van vaak verrassend goede kwaliteit, wordt een beeld opgeroepen van die tijd en van de familie die een sleutelrol speelde in de popularisering van moderne kunst aan beide kanten van de oceaan.Arte, 22.00-22.55u.

George Harrison: Living in the material world. Tweedelig portret door Martin Scorsese van de Beatle, filantroop en filmmaker die tien jaar geleden overleed. In dit eerste deel traceert Scorsese de eerste jaren van Harrison in The Beatles, met hun verblijf in Hamburg en het begin van hun weergaloze succes, tot zijn psychedelische fase en interesse in Indiase religie en muziek. Morgenavond om 22.00u deel twee. BBC 2, 22.45-00.20u.

Amusement

Beeldverhaal. Serie over stripverhalen, vandaag over Tom Poes, de strip van Marten Toonder die vroeger dagelijks in deze krant stond. Jean-Marc van Tol praat met liefhebbers en kenners van Toonders werk. Ned.2, 23.05-23.40u.

Sport

Formule 1: GP van Abu Dhabi. Verslag van de kwalificatieritten op het Yas Marina Circuit.BBC 1, 13.15-15.30u.

Radio

ZaterdagMatinee - Live. Jaap van Zwedens laatste optreden als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij leidt het orkest plus Groot Omroepkoor in de Nederlandse première van het Vioolconcert van Jennifer Higdon. Soliste is Hilary Hahn. Daarna de Glagolitische mis van Janácek, met Leo van Doeselaar orgel, Mária Porubcinová sopraan, Judita Nagyová mezzosopraan, Raymond Very tenor en Vladimir Baykov bas-bariton.Radio 4, 13.00-17.00u.