Turkse marine doodt Koerdische kaper - passagiers ongedeerd

De Turkse marine heeft vanochtend vroeg een einde kunnen maken aan de gijzeling van een passagiersferry in de Middellandse Zee. De marine schoot de Koerdische militant dood die het schip had gekaapt en wist alle opvarenden in veiligheid te brengen.

De passagiers van de gekaapte veerboot konden de boot vanochtend vroeg ongedeerd verlaten. Foto Reuters / Osman Orsal

De Turkse marine heeft vanochtend vroeg een einde kunnen maken aan de gijzeling van een passagiersferry in de Zee van Marmara. De marine schoot de Koerdische militant dood die het schip had gekaapt en wist alle opvarenden in veiligheid te brengen.

De operatie ter bevrijding van de gijzelaars begon vlak voor zonsopkomst. Volgens het Turkse leger heeft de marine de kaper direct na entering van het schip kunnen doodschieten en heeft er geen schotenwisseling plaatsgevonden. Van de achttien overige opvarenden raakte niemand gewond. Journalisten ter plaatse vertelden wel dat een aantal passagiers in het water sprong na het horen van de schoten die de Turkse marine loste.

De veerboot werd gistermiddag gekaapt voor de noordwestkust van Turkije, nabij de havenstad Izmit. De Turkse autoriteiten zeiden eerst uit te gaan van meerdere kapers die lid zouden zijn van de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Heel snel na de kaping werd de veerboot gevolgd door drie schepen van de kustwacht en een helikopter. Het lukte de marine niet om contact te maken met de kapers.

Later op de avond kwam het gerucht dat de ferry op weg zou zijn naar het eiland Imali, het zwaarbewaakte gevangeniseiland waar PKK-leider Abdullah Öcalan vastzit. Door een gebrek aan brandstof moest de boot echter aan het begin van de nacht voor anker gaan in een haven ten westen van Istanbul. Na nieuwe urenlange en vergeefse pogingen om contact met de kaper te maken, voerde de marine vanochtend in alle vroegte de succesvolle reddingsoperatie uit.