thuiskoknieuws

Zeewieren en algen

Zeewieren zijn macroalgen, die in brak of zout water leven. Microalgen bestaan ook, die zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waar te nemen zijn.

Zeewieren worden onderverdeeld in bruinwier, roodwier en groenwier. Ze kunnen allerlei verschillende vormen hebben: draadvormige soorten zoals visdraad en veterwier, vertakte soorten zoals hoorntjeswier, bladvormige wieren zoals zeesla en purperwier en meer ontwikkelde vormen zoals zee-eik en suikerwier. Sommige wieren zoals knotswier en blaaswier hebben drijfblazen, waardoor deze soorten onder water rechtop staan.

De wieren nemen direct voedingsstoffen op uit het zeewater, dus niet via wortels zoals planten. Sommige soorten hechten zich wel aan een ondergrond met iets dat op een wortel lijkt, andere soorten drijven los door het water.

Voedingsstoffen

Zeewier is eiwitrijk, vetarm en bevat calcium, natrium, ijzer en jodium en sporenelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E en van het vitamine B-complex. Daaronder valt B12, een vitamine die zelden in planten voorkomt en die veganisten daarom apart moeten slikken om onder meer bloedarmoede te voorkomen. Vissers houden zich soms langere tijd in leven met zeewier.

Zeewier bestellen

Zelf eens proberen wat met zeewier gedaan kan worden, is niet zo moeilijk. Er zijn veel (Japanse) recepten voor bereidingen met zeewier, veel meer dan alleen de overbekende (en overheerlijke) sushi rolletjes in norivellen.

Op de site van Algopluszeewier zijn diverse smakelijke zeewierrecepten te vinden, zoals bijvoorbeeld zeetagliatelle met zalm, en daar is ook online Frans zeewier te bestellen in gedroogde en in ‘natte’ vorm.

Koken met zeewier

Wie liever eens onder leiding zeewier gaat klaarmaken kan daarvoor terecht op kookboerderij Krommenhoeke, in Biggekerke. De kookboerderij wordt gerund door Marieke Hakkesteegt, een van de vier leden van de promotiegroep ‘Smakelijke Zee(u)wier’. Hakkesteegt heeft veel geleerd van de Japanse Kyoko Onishi en haar recepten zijn dan ook Japans georiënteerd.

Zeekruid

Zeewier is voor de zeewierbeginner heel goed in kleine hoeveelheden als kruiderij te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een Japansig omeletje tussen de middag met wat in boter gebakken lente-ui, daaroverheen een losgeklopt ei met peper en zout en een theelepeltje sesamolie. Bestrooi de omelet vlak voor je hem dubbel klapt met gedroogde norivlokjes (nori is Japans voor wier) – verrukkelijk. Echt waar. Je zou het elke dag willen eten.

Zeeuwierjenever

Zeewier hoeft niet alleen gegeten te worden, je kunt het ook drinken. Als gedestilleerd nog wel. De Zeeuwier-jenever, gestookt door de firma Rutte uit Dordrecht, heeft een licht zilte afdronk en wordt bijzonder aanbevoelen bij, of na een oester: oester uit de schelp eten, schelp vol Zeeuwierjenever schenken en die dan opslurpen.

Het is geen straf om voorop te lopen in de nieuwste voedingsontwikkelingen!

Zeeuwierjenever is bij verschillende slijterijen in het hele land te krijgen, zie www.zeeuwierjenever.nl.