Straf voetbalvrienden lager dan geëist

De Amsterdamse voetbalvrienden Nick Koomen en Diego M., die in mei in gevecht raakten met een politieagent, zijn gisteren veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechter legde straffen op die gelijk zijn aan de tijd dat de twee in voorarrest zaten, respectievelijk 13 en 48 dagen. Tijdens het incident schoot de agent vier keer; één kogel doodde Nicks broer, Michael Koomen, die 31 jaar was. Nick en Diego raakten gewond door de kogels die de agent afvuurde.

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie: een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De rechtbank was kritisch over de verklaring van de agent die aangifte had gedaan van poging tot doodslag tegen de voetbalvrienden. Hij legde de eerste verklaring af voordat hij wist dat de ruzie was vastgelegd door bewakingscamera’s. Hij had twee jongens van het amateurelftal aangehouden wegens dronkenschap.

Uit het vonnis: „De rechtbank constateert dat de verklaringen van de agent niet alleen onderling verschillen maar ook op veel en belangrijke punten afwijken van wat op de beelden is te zien.” Zijn verklaringen acht de rechter dus onbruikbaar. Op de beelden is te zien dat Nick de agent op zeker moment van achteren greep en dat Diego hem sloeg. De rechter zegt dat zij dus medeverantwoordelijk zijn voor de escalatie van het conflict.