Rutte in Duitsland: beroep op noodfonds moet pijn doen

Rutte en de Duitse minister van Economie Philipp Rössler maken grapjes op de FDP-conferentie in Frankfurt. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Landen die een beroep moeten doen op het Europese noodfonds moeten dat voelen in de portemonnee. Het fonds mag bovendien geen zelfbedieningswinkel zijn waar landen zichzelf zonder problemen aan geld kunnen helpen. Dat zei premier Rutte vandaag in Frankfurt. Hij woonde daar een partijdag van de Duitse zusterpartij FDP bij.

Het Europese noodfonds EFSF en de geplande opvolger daarvan, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zijn volgens Mark Rutte hard nodig om het vertrouwen in de euro te herstellen. Ook moet het ervoor te zorgen dat onder meer Spanje en Italië weer tegen normale tarieven geld kunnen lenen. Maar het moet geen “vrijbrief zijn voor de voortzetting van slechte politiek”.

Hoe dat ESM er precies uit komt te zien, zouden landen als Nederland en Duitsland zelf in de hand hebben. Rutte betoogde dat Nederland en Duitsland de mouwen moeten opstropen en ervoor zorgen dat er goede afspraken komen.

Rutte brak bij zijn Duitse politieke geestverwanten ook een lans voor de speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline die Nederland graag wil. Een dergelijke commissaris moet vergaande bevoegdheden hebben om landen sancties op te leggen als ze hun financiële zaken niet op orde hebben. In Europa kan het idee echter nog niet op veel enthousiasme rekenen.