Prominente VVD’er: serieus nadenken over introductie ‘neuro’

De Nederlandse politiek moet een serieus debat gaan voeren over het introduceren van de ‘neuro’, een muntunie met alleen Noord-Europese landen. Dat zegt VVD-prominent Patrick van Schie, de directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij, vanochtend in het AD.

De Nederlandse politiek moet een serieus debat gaan voeren over het introduceren van de ‘neuro’, een muntunie met alleen Noord-Europese landen. Dat zegt VVD-prominent Patrick van Schie, de directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij, vanochtend in het AD.

Van Schie zegt in de krant moeite te hebben met de “propagandapraatjes” over de euro, zoals het verhaal dat de munt Nederland heel veel welvaart heeft gebracht. De VVD’er noemt de stelling dat de euro Nederland veel heeft opgeleverd “nooit aangetoond en onbewijsbaar”.

De noodzaak voor Nederland om over een alternatief voor de euro na te denken is volgens Van Schie groot, omdat hij bang is dat ons land door de voortwoekerende eurocrisis “een zware klap” kan krijgen. “We worden steeds verder het moeras in getrokken”, aldus Van Schie.

In de alternatieve eurozone die Van Schie voor zich ziet is volgens hem geen plaats voor zwakke eurolanden als Griekenland en Italië. De VVD-prominent vindt zelfs dat Frankrijk niet kan plaatsnemen in een eventuele ‘neurozone’. “Ik weet dat het politiek moeilijk te verkopen is, maar ik geloof niet dat de ‘neuro’ sterker wordt met de Fransen”, aldus Van Schie.

PVV zwengelde debat gisteren aan met onderzoek naar herinvoering gulden

De uitspraken van Van Schie komen een dag nadat PVV-leider Wilders aankondigde een onderzoek te laten uitvoeren naar de kosten van herinvoering van de gulden in Nederland. Wilders zegt te beseffen dat herinvoering geld kost, “maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert”, aldus de PVV-voorman.

De coalitiepartijen reageerden gisteren laconiek op het PVV-onderzoek. VVD-Kamerlid Harbers zei dat een vertrek uit de euro voor Nederland “heel duur” is. Minister De Jager spreekt zich tegenover de NOS ook uit tegen een vertrek uit de euro. “Terug naar de gulden moeten we niet doen. Dat is geen optie”, aldus De Jager.