Portugal blijft in spanning na 0-0

Portugal heeft in de eerste play-offwedstrijd om een startbewijs voor het EK van komende zomer tegen Bosnië-Herzegovina doelpuntloos gelijkgespeeld. Aanstaande dinsdag in Lissabon moeten de Portugezen de kwalificatie veiligstellen. Daar heeft het sterrenelftal, met in de gelederen onder andere Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo, volgens Portugese media en voetballiefhebbers al veel te lang over gedaan. Tot hun afgrijzen blijft het spannend tot de return in de play-offs.

In de kwalificatiegroep moest Portugal Denemarken voor zich dulden. De selecção van bondscoach Paulo Bento is ontwricht, vooral vanwege een matige verdediging. Zo wist IJsland drie keer te scoren tegen Portugal en Cyprus vier keer.

Ruzies tussen Bento en ervaren internationals zorgden voor een rumoerige voorbereiding. Ricardo Carvalho verliet vorige maand het trainingskamp voor de laatste groepswedstrijd tegen Denemarken omdat hij wissel zou zijn. De verdediger van Real Madrid beëindigde meteen zijn loopbaan als international. Deze week maakte de gepasseerde José Bosingwa bekend niet beschikbaar te zijn zolang Bento bondscoach is. „De man is ongeschikt de nationale ploeg te leiden”, zei de Chelsea-verdediger.

Honderden Bosnische supporters onthaalden deze week het Portugese elftal op het vliegveld van Sarajevo. Zij scandeerden bij het zien van sterspeler Cristiano Ronaldo de naam van Lionel Messi – de enige voetballer die beter zou zijn dan hij. De spelers kregen extra beveiliging, omdat de Bosnische aanhang de voetballers twee jaar geleden bespuwde en uitschold, in aanloop naar de door Portugal gewonnen play-offs om een ticket voor het WK in Zuid-Afrika.

In de heksenketel in Sarajevo kwam Portugal niet tot het gewenste uitdoelpunt op een veld dat vooraf door de Portugese bondscoach bestempeld was als het slechtste veld dat hij ooit gezien had.