PKK kaapt Turkse veerboot, mogelijk naar Öcalan

Koerdische militanten van de gewapende tak van de PKK hebben gisteravond een veerboot gekaapt voor de kust van Istanbul. Bij het ter perse gaan van deze krant was de boot gestrand, door gebrek aan benzine, bij Silivri, iets ten noorden van Istanbul.

Het motief van de kaping en het doel van de reis waren rond middernacht nog onduidelijk. Het pro-Koerdische persagentschap Firat meldde dat de kapers op weg zouden zijn naar het gevangeneiland Imrali. Daar zit de leider van de PKK, Abdullah Öcalan, een levenslange gevangenisstraf uit.

De kapers waren om half zes Nederlandse tijd aan boord gegaan van een snelle veerboot in de havenplaats Izmit, zo’n honderd kilometer ten zuiden van Istanbul. Een van de kapers drong de hut van de kapitein binnen met een bom.

Direct na het nieuws over de kaping werd de bewaking op het Imrali verscherpt en werden patrouilleboten rond het eiland ingezet. De veerdiensten over de zee van Marmara werden stilgelegd. De kapers eisten gisteravond laat voedsel en benzine. Turkse speciale eenheden maakten zich rond middernacht op voor een gewapend ingrijpen.

De kapers eisten een gesprek met de Turkse media, om hun eisen kenbaar te kunnen maken. De Turkse tv-zenders hielden gisteren een uur na de kaping op met de berichtgeving hierover. Volgens journalisten hebben regeringsfunctionarissen daar op aangedrongen. „Toen ik hoorde dat ze met de media wilden praten, heb ik zelf een stap teruggenomen’’, zegt CNN Türk-presentator Cuney Özdemir desgevraagd. „Ik wil geen onderdeel worden van het spel van de kapers. Dus vijftig procent is zelfcontrole.” Premier Erdogan riep een maand geleden de Turkse media op het nieuws over de operaties van de PKK minder aandacht te geven.

Abdullah Öcalan werd in 1999 veroordeeld tot de doodstraf. Die straf werd later omgezet in levenslang. Hij richtte in 1984 de Koerdische Arbeidspartij (PKK) op, die zegt te strijden voor meer rechten en zelfbestuur voor de Koerden. De strijd met het Turkse leger is in de afgelopen maanden opgelaaid. Na een grote aanslag vorige maand, waarbij 24 Turkse soldaten om het leven kwamen, is het Turkse leger het noorden van Irak binnengetrokken. De PKK opereert al jaren vanuit de bergen in Noord-Irak . De Turkse politie heeft in de afgelopen jaren honderden Koerden opgepakt op beschuldiging van steun aan of lidmaatschap van de PKK. Onder hen bevinden zich ook journalisten en intellectuelen.

Turkije denkt dat Syrië de PPK aanstuurt: pagina 9