Paniek! De dj komt er niet uit met zijn track

Samen met jonge mensen bindt dance4life de strijd aan tegen hiv en aids. Directeur Eveline Aendekerk bedrijft ontwikkelingshulp 2.0. „Geven kan heel plezierig zijn en draait niet alleen om medelijden.”

Woensdag 2 november

Papandreou kondigt een referendum aan maar ik heb geen tijd me te verbazen. De alliantie van dance4life met de Rutgers Nisso Groep en World Population Foundation, de AMREF Flying Doctors, Simavi en Choice heeft vandaag een afspraak met staatssecretaris Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA). We willen ervoor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden vrije en verantwoorde keuzes kunnen maken over hun kindertal en seksualiteit. Maar we maken ons zorgen of de seksuele rechten en gezondheid wel prioriteit zijn voor dit kabinet. Er lijkt hard op bezuinigd te worden en het beleid is nog onduidelijk.

Het gesprek gaat goed, we hebben al onze punten kunnen maken. Ik ga tevreden terug naar Amsterdam. Ik ben nog maar net terug als Buitenlandse Zaken een persbericht over het gesprek uitstuurt. Op een borrel ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van aidsfoundation East-West spreek ik Marijke Wijnroks, de Nederlandse aidsambassadeur bij de VN. Zij was ook bij het gesprek met Knapen en geeft me feedback: we hadden er iets te veel een Kamerdebat van gemaakt. Het was te veel een vragenvuur, te weinig een gesprek. Wij waren er boven alles op gebrand onze punten te maken, waardoor de staatssecretaris te weinig ruimte kreeg. Erg leerzaam.

Donderdag

Paniek! Dance4life mocht samen met een dj een track maken voor de dansers van het televisieprogramma So You Think You Can Dance. Met jurylid Jan Kooijman, die ook ambassadeur is van ons, zou er op de muziek een choreografie worden gemaakt die we in scholen over de hele wereld kunnen vertonen. Maar de dj laat weten er niet uit te komen.

Wat nu? We besluiten twee andere bevriende dj’s in te schakelen. Daarna een interview met Opzij. Ze willen praten over de rol van ambassadrice Doutzen Kroes binnen dance4life. ’s Middags praten we over onze nieuwe strategie. We gaan ons nog meer op jeugdleiderschap richten om issues rondom seksuele gezondheid voor jongeren beter te kunnen aanpakken. De dag eindigt skypend met Duncan Stutterheim van de Sensation-feesten. Sensation gebruikt ook dans om mensen in beweging te krijgen. We hebben het over dance4life USA. Duncan woont sinds kort in New York en gaat ons helpen. Mijn man werkt tot laat door en ik heb geen zin meer om te koken. Ik haal pasta en kijk op de bank naar De Wereld Draait Door. Bij Lucky tv feliciteert Obama Sarkozy op hilarische wijze met de geboorte van zijn dochter. Briljant!

Vrijdag

Ik check YouTube. Het filmpje van het bezoek van Doutzen aan ons programma in Philadelphia is vannacht in première gegaan. Het ziet er goed uit. Ik haal bij Screaming Beans mijn Latte en fiets door naar kantoor. €3,75 voor een koffie is bizar, maar hij is zo lekker. Mijn dagelijkse zonde. Onze actie ‘word friend4life’ loopt goed, de donaties lopen binnen. dance4life wil fondsen anders werven. We willen als goededoelenorganisatie niet volstaan met een nieuwsbrief, maar een lifestyle uitstralen. Vrienden worden lid van een community waar ze mensen ontmoeten, waar een lifestyle bij hoort en waar je gebruik van kunt maken. Geven kan heel plezierig zijn en draait niet alleen om medelijden. Tot laat bezig geweest met de track voor So You Think You Can Dance. De dag eindigt met een opsteker als ik tijdens The Voice of Holland onze commercial voorbij zie komen. Wauw, 3,5 miljoen kijkers. Dat moet nieuwe friends opleveren! En we betalen hier niets voor!

Zaterdag

Na een aanslag op het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, precies zeven jaar na de dood van Theo van Gogh, pleit een striprecensent in De Volkskrant voor zelfcensuur op religieuze onderwerpen. Theodor Holman maakt er gehakt van in Het Parool. Na alle hectiek van de laatste dagen is het vandaag verwendag. Ik begin met een yogales bij mijn yogaschool om de hoek en neem een heerlijke massage. Mijn man is al de hele dag verdiept in de biografie van Steve Jobs, dus ik huur een dvd en ga even door met niets doen. Het wordt Mine Vaganti. Heerlijke film waarin homofobie belachelijk gemaakt wordt.

Zondag

Afspraak met bestuursvoorzitter Peter Dirks. De stichtingen dance4life international en dance4life Nederland fuseren per 1 januari en we vormen een nieuwe raad van toezicht. We sparren over mogelijke leden!

Maandag

Eind november zal het dance4life event in Indonesië worden bijgewoond door de president! Duizenden Indonesische jongeren vieren die dag wat zij met hun acties bereikt hebben. In Nederland gebeurt dat op 1 december, Wereld Aids Dag. Dan hebben we in de Heineken Music Hall in Amsterdam een groot event voor alle Nederlandse scholieren en ’s avonds een benefietconcert. Aan het eind van de dag vertrek ik naar Baarn voor een ‘troostdiner’ met donateurs die op een veiling een fors bedrag betaalden om 4 beroemde chefs, samen goed voor 10 sterren, te laten koken. Dit zou een inzamelingsactie worden, maar door een geschil met de chefs hebben we dit moeten terugdraaien. Vervelend, maar gelukkig verraste Lange Frans ons met een optreden. Een supergoede avond met veel mooie en echte gesprekken.

Dinsdag

Ik vertrek naar Utrecht voor de algemene ledenvergadering van Partos, de brancheorganisatie voor ruim honderd ontwikkelingsorganisaties waarvan dance4life er één is. We zijn pas lid. We bespreken onder andere het jaarplan 2012. Het duurt lang, maar het gesprek is goed. Ontwikkelingsorganisaties moeten stoppen met defensief reageren op kritische geluiden. Actief en vanuit een eigen visie blijven communiceren is het devies. Helemaal mee eens. Ik ben gelukkig op tijd voor mijn yogales. Laat op de avond hoor ik dat het niet gelukt is met de track voor So You Think You Can Dance. Ik baal, maar gelukkig laat de zender weten dat we dit voorjaar wat samen gaan doen.

Woensdag

Vandaag zijn we officieel gestart met de dance4life ‘challenge teams’. Begin januari gaan medewerkers van Vodafone en de Postcode Loterij naar India. Daar helpen zij de lokale dance4life-partner met het oplossen van een challenge. Het idee achter dit initiatief is zowel onze partners en hun medewerkers nauwer bij ons werk te betrekken als de lokale dance4life-organisaties te ondersteunen. Het samenbrengen van bedrijfsleven en NGO’s blijkt keer op keer tot onverwachte inzichten te leiden.

Donderdag 10 november

Kantoordag. We zetten de puntjes op de i voor twee bijzondere events die ING Rotterdam volgende week organiseert. Directeur Bastiaan van der Knaap haalt maandag Richard Branson naar Rotterdam voor een sessie met vijftig ondernemers. Het entreegeld gaat naar dance4life. De vrijdag erna staat nog een grote fondsenwerver gepland; een diner bij Herman den Blijker. Leuke vooruitzichten.