Palestijnse zussen in Honduras

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist in veertig weken van het zuiden van Vuurland, over de Pan-American Highway, naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 12 van een tweewekelijkse rubriek.

Op mijn zoektocht naar migratiestromen in de Amerika’s word ik elke dag weer verrast. Wie had gedacht dat Honduras een bloeiende Palestijnse gemeenschap heeft? Het zijn bijna allemaal christelijke Palestijnen uit de omgeving van Betlehem.

De eersten kwamen al tijdens het Ottomaanse Rijk, gevolgd door nieuwe groepen na de stichting van Israël in 1948, de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza in 1967 en de twee intifada’s.

Volgens de Arabische Club, gehuisvest in een luxe pand in Tegucigalpa, heeft Honduras ruim 200.000 inwoners van Palestijnse komaf.

Carmen (89) en Victoria (91) Selman zijn zusjes, geboren in Betlehem. In 1935 maakten ze met hun moeder de lange boottocht naar Honduras. Hun vader was er al, hij had een winkel in servies en linnen.

„We zijn drie keer teruggeweest naar Palestina, maar ons land is weg. De laatste keer was zo vernederend: in Tel Aviv werd onze bagage ondersteboven gekeerd, terwijl we gewoon teruggingen naar het land van onze ouders.”

De zussen voelen zich nog altijd Palestijns. Ze hebben samen een Palestijns restaurant.

Carmen tegen Victoria: „Misschien moeten we nog een paar vestigingen openen, voordat we oud worden.”

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org