Ongedekte houten tafeltjes 8 -

Restaurant thijs heeft een sterrenhistorie maar pakt het nu simpel aan, ziet Ronald Hoeben.

Met de uitgave van de nieuwe Michelingids in het vooruitzicht – eind van de maand – genereert de geruchtenmachine de meeste voorspellingen over sterren-bewegingen in de hoofdstad. Geeft Michelin in het eerste jaar al een ster aan Bord’eau, zal Ron Blaauw zijn twee sterren op het nieuwe adres behouden en vindt Michelin de restaurants Bolenius en Lastage al rijp voor een eerste ster?

Wel zeker is dat een oud sterrenadres weer in business is, zij het nu zonder steraspiraties. Dikker & Thijs is een befaamd adres uit het verleden, de voortzetting ervan heet thijs en het ontbreken van een hoofdletter duidt al op de beoogde laagdrempeligheid van de onderneming. Thijs is zelfs zo laagdrempelig dat we vanaf straatniveau een trapje af moeten om binnen te komen, waarna we ons in een gezellige eetzaal bevinden. De ongedekte houten tafeltjes staan op een zwart-wit geblokte stenen vloer onder een betrekkelijk laag balkenplafond. Boven de bank tegen de muur, aan de linkerkant van de zaak zijn oud-Hollandse tegeltableaus aangebracht.

„Is this a good restaurant?”, informeert de solitaire Tsjechische hotelgast aan een tafeltje naast ons vertwijfeld. Hij had het, recht onder zijn hotelkamer, slechter kunnen treffen want thijs is een aangenaam eethuis. De amuse bestaat uit een klein garnalencroquetje met een schijfje citroen en een takje (ongefrituurde) peterselie. Op het menu van thijs staan voorgerechten voor 11,50 euro, tussengerechten voor 13,50 euro, hoofdgerechten voor 18,50 euro en toetjes voor 9,50 euro. Een driegangen keuzemenu kost 32,50 euro, vier gangen 39,50 euro. De wijnkaart vermeldt twee witte, twee rode en een rosé huiswijn voor 20 euro per fles en 4 euro per glas en loopt daarna voorzichtig op. We proberen de Italiaanse Sauvignon Blanc (in orde) en bezwijken voor een fles Albariño van 42,50 euro waarmee we de rekening onbedoeld een schop de verkeerde kant op geven. Aan de creditkant noteren we gratis tafelwater. Het brood kan beter.

De mousse van biologische kippenlever met vijgencompote, briochebrood en een spiesje met lever en pancetta is een voorbeeldig voorgerecht. Raadselachtig dat niet vaker met kippenlever gewerkt wordt, zeker als je daar het predicaat bio aan kunt verbinden. Niet zo indrukwekkend is bresaola met weinig opwindende gele biet en dito olijvencrème. De bisque met mulfilet is daarentegen hartverwarmend, de kalfswang naast krokante zwezerik met bloemkoolcrème en portsaus een gerecht om voor terug te komen en dat geldt ook voor de perfect gegaarde boerderijkip, die met stukken chorizo en saus van gepofte paprika op smaak gebracht is. Trouwens, de heilbot met bospaddenstoelen en spinazietortellini kan er ook ruimschoots mee door. Thijs kan zonder Dikker zo weer in de rode gids, nu met een Bib Gourmand.

Restaurant thijsPrinsengracht 438Amsterdam020 6250150