Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Nederland ‘in gebreke’ bij invoering richtlijn energiebesparing

De Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid “in gebreke gesteld” voor de slechte invoering van de richtlijn voor energiebesparing in gebouwen. In het uiterste geval dreigt een miljoenenboete voor Den Haag, schrijft NRC Weekend vandaag.

De Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid “in gebreke gesteld” voor de slechte invoering van de richtlijn voor energiebesparing in gebouwen. In het uiterste geval dreigt een miljoenenboete voor Den Haag, schrijft NRC Weekend vandaag.

Deskundigen beamen dat de rijksoverheid “een halfslachtig” beleid voert rond energiebesparing en de invoering van het verplichte energielabel voor woningen. Van de 5 miljoen particuliere koopwoningen hebben naar schatting slechts 70.000 een energielabel.

Brussel stelde in 2002 een richtlijn op die energiebesparing in gebouwen moet stimuleren. Woningen, kantoren en andere gebouwen stoten 40 procent van alle CO2 uit in Europa. Lidstaten hadden de richtlijn uiterlijk 2006 moeten invoeren, maar de Nederlandse overheid stelde dat twee jaar uit. Vervolgens werd de richtlijn zo overgenomen dat hij werkt. Huiseigenaren zijn in Nederland verplicht bij de verkoop van een woning een energielabel over te dragen. Maar in de praktijk gebeurt het zelden en sancties zijn er niet.

Verder blijken de labels vaak niet te kloppen. De Inspectie Volkshuisvesting controleerde in 2009 in totaal 120 woningen. Bij ruim de helft klopte het label niet. Vorig jaar was dat minder, maar nog steeds klopten 5 van de 30 gecontroleerde labels niet.

Dat Brussel afgelopen april per brief heeft laten weten dat Nederland in gebreke wordt gesteld, is toen niet openbaar gemaakt. Of de zaak uiteindelijk naar het Hof van Justitie in Luxemburg gaat, hangt af van de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt.

Lees het achtergrondverhaal ‘Ook een A-label voor uw huis? Dat klopt misschien niet’ van onze redacteur Marcel aan de Brugh vandaag in NRC Weekend of in onze digitale editie.