Mexicaanse minister komt om bij crash

De Mexicaanse minister van Binnenlandse zaken, een sleutelfiguur in de strijd tegen de machtige en gewelddadige drugskartels, is gisteren omgekomen bij een helikopterongeluk ten zuiden van de hoofdstad.

De oorzaak van het ongeluk was gisteravond laat nog onduidelijk. Er werd onmiddellijk gespeculeerd dat het toestel zou zijn neergehaald. Daarvoor zijn geen directe aanwijzingen. President Felipe Calderon zei in een eerste reactie dat het weer slecht was toen de helikopter neerstortte. Hij kondigde een uitgebreid onderzoek aan.

Behalve minister Francisco Blake kwamen bij het ongeluk zeven andere inzittenden om. Hij was in juli 2010 in functie getreden als de vierde minister van Binnenlandse Zaken van Calderon. Een van zijn voorgangers, Juan Camilo Mourino, kwam in november 2008 om bij een ongeluk met een klein vliegtuig. Onderzoekers hebben toen vastgesteld dat dat ongeluk waarschijnlijk is veroorzaakt door turbulentie van een dichtbij passerend groot verkeersvliegtuig. De afgelopen vijf jaar zijn drugsbendes in Mexico verantwoordelijk geweest voor zeker 45.000 doden. (Reuters, AFP)