17 doden bij explosie militaire basis Teheran

Bij een grote explosie op een militaire basis ten westen van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn volgens een Iraanse functionaris 17 doden en vijftien gewonden gevallen. Het zou gaan om een ongeval.

De explosie vond vanochtend rond half twaalf Nederlandse tijd plaats op een militaire basis van de Revolutionaire Garde in de plaats Bidganeh, dat zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Teheran ligt. Volgens de Iraanse Garde-generaal Ramazan Sharif waren zijn collega’s munitie aan het verplaatsen toen de explosie “na een incident” plaatsvond. Hij zegt dat de gewonden, waarvan enkele ernstig, naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

Een Iraanse parlementariër sprak eerder vandaag tegenover persbureau AP van “twee opeenvolgende explosies”. Door de explosies zouden de ruiten van verschillende omliggende gebouwen gesneuveld zijn. “Het gaat niet om sabotage, het heeft niets met politiek te maken”, aldus parlementslid Parviz Soroori.

Update 16.16 uur: Reuters meldt dat het dodental van vijftien is opgeschroefd naar 27.

Update 18.22 uur: Ramazan Sharif meldt dat het dodental van 27 “foutief” is en stelt het bij naar 17. Er zouden vijftien mensen gewond zijn.