Leden NCRV en TROS stemmen in met fusies met KRO en AVRO

De verenigingsraad van de NCRV heeft vanmiddag ingestemd met de fusie met de KRO. Tegelijk stemde ook de ledenraad van de TROS in met een voorgenomen fusie met de AVRO.

De ledenraad van de KRO stemde vorige week ook al met de fusie met de NCRV in, meldt persbureau Novum. De instemming met de fusie van de NCRV met de KRO is op voorwaarde dat de eigen vereniging en het merk NCRV behouden blijven. NCRV-directeur Coen Abbenhuis is blij dat de kogel door de kerk is. “De combinatieNCRV-KRO wordt een krachtige en brede sociaal-maatschappelijke omroeporganisatie in het hart van het publieke bestel”, aldus Abbenhuis.

TROS-baas Peter Kuipers toonde zich op zijn beurt verheugd met de fusie met AVRO. “Zowel beide organisaties als de kijkens en luisteraars gaan hiervan profiteren”, zo zei Kuipers vanmiddag.

De verenigingsraad van de VARA gaf gisteren al groen licht voor de voorgenomen fusie met BNN. De fusies vloeien voort uit forse bezuinigingen op de publieke omroepen. Vanaf 2015 moet 125 miljoen euro minder worden uitgegeven. De omroepen besloten daarom de krachten te bundelen. KRO gaat samen met NCRV, VARA met BNN en TROS met AVRO. EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, net als NOS en NTR.

De nieuwe omroepen Powned en WNL mogen blijven bestaan als zij in 2014 meer dan 150 duizend leden hebben. Ze moeten zich dan wel aansluiten bij een van de bestaande omroepen.