Langzame koffie en Überwurst

Rotterdam is een attractie rijker: de Mini Mall, een hip overdekt winkelcentrum zonder hangouderen.

Wat

De Mini Mall in voormalig Station Hofplein in Rotterdam. Een mall is een winkelcentrum, al dan niet overdekt. Maar de associatie die het woord ‘overdekt winkelcentrum’ oproept, gaat niet op voor deze mall. Hier geen modeketens, geen foodplaza’s en geen hangjongeren of hangouderen. In het Hofpleinviaduct, de Hofbogen genoemd, zijn diverse creatieve ondernemers gevestigd. Nog niet alle ruimtes zijn gevuld – de Mini Mall is pas twee maanden geleden officieel geopend –, maar je vindt er wel al een vintage kledingwinkel, een koffiebar, een jazzclub, een kapper, een speciaalzaak met stripboeken en gadgets, een winkel met duurzame kleding en een ‘concept store’ met babykleding.

Wat hebben ze

Van alles dus. Bij Anno, waar ze duurzame kleren verkopen, vind je bijvoorbeeld een herenjas gemaakt van gerecyclede petflessen. Dat is niet nieuw – de tenues van het Nederlands voetbalelftal bij het afgelopen WK waren ook gemaakt van petflessen – maar wel bijzonder. Het is een frisblauwe jas met ganzendons van het Deense merk Knowledge Cotton Apparel (335 euro). Anno verkoopt ook het Amsterdamse kledingmerk Jux. In ieder item staat: ‘curious which tailor stitched your Jux piece? Meet him or her: studiojux.com/handshake’. Op de website zie ik dat mijn hennepjurk (129 euro) gemaakt is door de 20-jarige Nepalese Dil Maya Tamang. Ze hielp haar ouders met het bewerken van het land en verzorgen van de bizons, werkt nu in Kathmandu en rijdt in haar vrije tijd graag scooter.

Bij Salt Season kun je ‘choppen & shoppen’: je haar laten knippen en winkelen. Voor het haar gebruiken ze het Australische Evo. Dat heeft geinige teksten op de verpakkingen. Zo heet de scheercrème Überwurst (150 ml circa 16 euro) en staat er: ‘You want to be ze best? Zen you must use ze überwurst.’

Koffie drink je bij Lokaal Espresso. Ze hebben er ook slow coffee. Een kopje gemaakt met de Aeropress kost 3 euro.

Hoe ziet het eruit

Licht en fris. Dat komt door de hoge ruimtes met boogvormige plafonds onder het voormalige spoorwegviaduct. De Hofpleinlijn was tot vorig jaar in gebruik als treinstation en verbond bijna honderd jaar lang Rotterdam en Den Haag met elkaar. De ontwerpers, AFARAI en Peña Architecture, kozen in de gevel voor licht houten kozijnen en veel glas.

Hoe word je geholpen

De meeste ondernemers zijn in deze beginfase erg nieuwsgierig naar hun klanten. Hoe kennen ze de winkel? Graag vertellen ze je hoe de kleding is gemaakt, wie de makers zijn, wat slow coffee is en vragen of je ook naar de vrijdagmiddagborrel komt.

Voor wie

Jong, creatief volk. Studenten, onder meer van het vlakbij gelegen Grafisch Lyceum, en bewuste consumenten. Zzp’ers nemen hun laptop mee naar Lokaal Espresso. Vrijdagmiddag ontmoeten zij elkaar bij de vrijdagmiddagborrel in de openbare binnenplaats of bij een concert in jazzclub Bird.