Lana Del Rey verleidelijk

Nederland, Amsterdam, 10-11-2011. Het allereerste concert van Lana del Rey in Nederland. De zangeres werd een enorme youtube sensatie en hype door haar video die ze van het nummer "Video Games" online zette. Nu heeft ze getekend bij Universal Music en komt begin 2012 haar debuut cd uit. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Amsterdam, 10-11-2011. Het allereerste concert van Lana del Rey in Nederland. De zangeres werd een enorme youtube sensatie en hype door haar video die ze van het nummer "Video Games" online zette. Nu heeft ze getekend bij Universal Music en komt begin 2012 haar debuut cd uit. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Lana Del Rey. Gehoord: 10/11 Paradiso Amsterdam. ***

Bij een recent BBC-optreden ploegde Lana Del Rey zich volstrekt emotieloos door haar bedwelmend bedoelde hit Videogames. Was dit nu de sensationele diva met miljoenen hits op muzieksites? In Paradiso stond donderdag een lossere verschijning.

Lana Del Reys eerste Nederlandse concert had een showcase-karakter, haar debuutplaat verschijnt pas volgend jaar. Drie grote ballonnen met retroprojecties van een zonnig LA, Elvis en oude cartoons, gaven een aardig podiumbeeld. Ertussen stond een driekwart zwarte begeleidingsband op gitaar, bas, synthesizer en drums. En dan de 25-jarige Lana zelf, schuchter bewegend in een minuscuul zwart broekjurkje en met golvend haar.

Ze is een quasi-onschuldig zuchtzangeresje van een fascinerende schoonheid, verweven met melancholie. Tegelijk kan ze gevaarlijk verleiden. Zoals in Born To Die, waarin ze eerst met een zware Amanda Lear-stem monotoon murmelt, en dan kirrend hoog leidt naar een seksuele ‘walk on the wild side’.

Per liedje gaat ze haar types af, als actrice in haar eigen technicolor Hollywoodfilm. De lijzige stem uit Videogames overheerst, onvast soms, en met een merkwaardige krul aan zinnen. Haar grote bereik verrast. Blue Jeans is heerlijk welig, Without You hoog en slepend. En met een rollende galm zet ze Million Dollar Man aan.

Hoe dan ook weet Del Rey de blikken steevast op zich gericht. De It-girl heeft ons voorlopig in de greep.