Parlement Italië vóór bezuinigingen, Berlusconi kan aftreden

Silvio Berlusconi verlaat zijn verblijf in Rome, eerder vandaag, op weg naar een lunch met Monti. Foto Reuters / Giampiero Sposito

De Italiaanse parlementsleden hebben aan het eind van de middag ingestemd met het pakket aan bezuinigingen ter waarde van 60 miljard euro. Ze voldoen hiermee aan de voorwaarde gesteld door Silvio Berlusconi om af te treden als premier van Italië.

Naar verwachting zal Berlusconi later vandaag nog zijn ontslag indienen bij president Giorgio Napolitano. De premier beloofde hem eerder deze week af te treden zodra het nieuwste pakket hervormingsmaatregelen van zijn regering door het parlement was aangenomen. De Kamer van Afgevaardigden deed dat vanmiddag, gisteren werd het al door de Senaat aangenomen.

Correspondent voor NRC en de NOS Bas Mesters denkt dat Italië nog vóór maandag een nieuwe regering zal hebben:

“Die zal waarschijnlijk bestaan uit Mario Monti als regeringsleider met technici, niet zozeer politici, naast zich als uitvoerders van het bezuinigingsplan. Dat zullen mensen zijn die kennis hebben van de functies die ze krijgen op de diverse ministeries, zonder nog over andere belangen te willen spreken. Dat is het plan van president Napolitano die al volop bezig is en al sprak met Mario Draghi, de voorzitter van ECB. Hij heeft de steun van de Europese leiders voor de snelle move om Monti naar voren te schuiven.”

Om 18.00 uur komt het kabinet volgens de meest recente planning voor het laatst bij elkaar. De algemene indruk is dat Berlusconi daarna zijn gang maakt naar president Napolitano waarmee een einde komt aan zijn zeventien jaar van actief zijn in de politiek. De 75-jarige mediatycoon liet deze week weten bij de komende verkiezingen, die voor begin 2012 gepland staan, niet meer verkiesbaar te zijn. Angelino Alfano zal dan namens Volk van de Vrijheid partijleider zijn.

Twitter avatar BasMesters Bas Mesters Berlusconi om half negen bij president verwacht om zijn ontslag in te dienen.