Parlement stemt over hervormingen - aftreden Berlusconi verwacht

Berlusconi gisteren na een bijeenkomst met senatoren van zijn eigen partij in Rome. Foto AP / Riccardo De Luca

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden keurt vanmiddag zeer waarschijnlijk, net als de Senaat gisteren, een door de EU gewenst hervormingspakket goed. Als dat gebeurt, zal Berlusconi naar verwachting later vanmiddag zijn ontslag aanbieden.

Berlusconi beloofde eerder deze week aan president Napolitano dat hij aftreedt zodra het nieuwste pakket hervormingsmaatregelen van zijn regering door het parlement is aangenomen. De Kamer van Afgevaardigden debatteert volgens planning vanaf half één vanmiddag over het gisteren al door de Senaat aangenomen hervormingspakket. De stemming in de Kamer van Afgevaardigden wordt halverwege de middag verwacht.

Als het pakket wordt aangenomen, roept Berlusconi naar verwachting zijn kabinet voor de laatste keer bij elkaar. Daarna zou hij naar het presidentiële paleis moeten reizen om Napolitano zijn ontslag aan te bieden. De president is dan aan zet en wil vermoedelijk zo snel mogelijk een brede crisisregering formeren onder leiding van voormalig eurocommissaris en gerespecteerd senator Mario Monti. De verwachting is dat Napolitano al voor maandagochtend een nieuwe ploeg geformeerd wil zien.

In de Italiaanse politiek is voorzichtig al wat “nieuw elan” zichtbaar, schrijft onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker vandaag in NRC Weekend:

“Dit is geen simpele wisseling van de wacht. Door het aangekondigde vertrek van Berlusconi uit de politiek, na zeventien jaar, worden de kaarten opnieuw geschud. Voor de krant La Stampa is dit het einde van een tijdperk. En Beppe Grillo, de komiek die heeft geprobeerd het onbehagen van de burger te kanaliseren, juicht op zijn blog dat nu het moment aanbreekt voor een nieuwe generatie.”

Monti maakt zich volgens Leijendekker in een sfeer van nationale eenheid op voor een “premierschap van bloed, zweet en tranen”:

“Links wil hem steunen, ook al lag er een verkiezingszege in het verschiet. Het Berlusconikamp is verdeeld. Maar de Italianen lijken realistischer dan de Grieken over de zin van vervroegde verkiezingen. In de woorden van Kamervoorzitter Gianfranco Fini: ‘Gaan stemmen is een luxe die we ons niet kunnen permitteren’.”