Ik hoef geen in de tekst vette letters Ze zijn ook alleen voor korte inzetjes

De krant heeft sinds enige tijd de gewoonte om woorden in een zin of zinsdelen in vet af te drukken. Ook in andere bladen kom ik dit steeds vaker tegen. Knap hinderlijk is dat, alsof de krant mij de trefwoorden wil opdringen die volstaan om de kern van een bericht te vatten. In mijn ogen is dat een onhebbelijke gewoonte. Ik maak als lezer zelf wel uit wat en in welke snelheid ik een bericht geheel lees of diagonaal lees.

Gaat de krant er wellicht binnenkort toe over om midden in een zin woorden in schreeuwerige hoofdletters te plaatsen?

Agnes E.M. Jonker

IJsselstein

Chef vormgeving Jan Paul van der Wijk zegt: „We plaatsen inderdaad zo nu en dan woorden, of een zin, in een vette letter. Dat gebeurt bij korte inzetjes met aanvullende informatie bij een verhaal.” Bij een stuk over oudere automobilisten (Nee, een bejaarde achter het stuur is niet gevaarlijker, 29 oktober) stond bijvoorbeeld een inzetje ‘Recente aanrijdingen met ouderen achter het stuur’. Daarin waren enkele zinnen vet gemaakt.

Van der Wijk: „Lang niet iedereen heeft de tijd of neemt de moeite om de krant in zijn geheel te lezen. Door sommige woorden eruit te laten springen is het mogelijk om toch informatie op te nemen in korte tijd. Ook helpt het om snel de informatie te vinden die de lezer zoekt. Overigens gebeurt dit alleen bij die zogenaamde inzetjes, die bedoeld zijn om snel te scannen. We overwegen niet om ook in gewone artikelen woorden vet of in kapitaal te zetten.”