Hij: 'Ons werk gaat thuis gewoon door'

Robert Smeets (42), eigenaar zeilmakerij Vrolijk:

„Karin is de werkvloer, ik ben de financiën. Zij werkt 80 uur, ik haal onze dochter uit school. Ik vind het heerlijk om elke dag te koken en met Yara te zijn. Ik heb altijd geweten dat ik niet een leven lang in de bakkerij wilde staan. Want dat is lichamelijk zwaar werk en ik maakte lange dagen. Bovendien wilden Karin en ik graag samen iets beginnen. Na jarenlang samen reizen, weet ik dat er niemand anders is met wie ik 24 uur per dag samen zou kunnen zijn.

„Tijdens de overname van de zeilmakerij heb ik een cursus boekhouden gevolgd. Ik bleek het te snappen. Het moeilijkste vind ik dat ik voor de administratie letterlijk moet gaan zitten. Gelukkig doe ik er nu ook dingen als montage en onderhandelen met de leveranciers naast.

„Ons werk gaat thuis gewoon door. Maar we hebben wel afgesproken dat we, als we uit eten gaan, alleen nog vóór het eten over werk mogen praten. Ik vind het heel erg leuk om te zien dat de zeilmakerij onder onze leiding steeds beter gaat draaien. Als onze inkomsten straks groeien, willen we daarmee vooral meer vrije tijd ‘kopen’. Meer vakantie en meer tijd met Yara. We hopen snel te kunnen uitbreiden qua personeel.

„Ik zou er heel graag weer met de rugzak op uit trekken. Er is niets mooiers dan een vliegticket boeken en gáán. Nu kan dat niet, vanwege Yara en vanwege de zaak. Maar als we met pensioen zijn, gaan Karin en ik er weer vandoor. Misschien verkopen we dan ons huis en onze zaak. Tot die tijd wil ik het bedrijf groter maken. We zitten nog vol plannen.”

Anne Dohmen