Hiddinks dagen bij Turkije lijken geteld

De dagen van Guus Hiddink als bondscoach van Turkije lijken geteld. Met een 3-0 nederlaag tegen Kroatië in Istanbul is plaatsing voor het EK voor het Turkse nationale elftal een bijna onmogelijke klus geworden. Dinsdag volgt nog de return in Zagreb, maar het lijkt na gisteren onwaarschijnlijk dat Hiddink, na Nederland, Zuid-Korea, Rusland en Australië, ook met Turkije op een eindtoernooi actief zal zijn.

De Turkse onvrede over de prestaties van de nationale ploeg is een constante tijdens het bondscoachschap van Hiddink. In een poule met groepswinnaar Duitsland en België werd plaatsing voor de play-offs alleen maar mogelijk omdat de Belgen op beslissende momenten niet doortastend optraden.

Hiddink, die deze week 65 werd, zei vorige maand dat hij zijn klus bij Turkije alleen voortzet „als er perspectief is”. Dat perspectief werd gisteren na twee minuten wedstrijd door een doelpunt van Ivica Olic, de spits van Bayern München, al direct veel minder wenkend. Na de doelpunten van Mario Mandzukic en Vedran Corluka lijkt het lot van Hiddink al in de eerste play-offwedstrijd bezegeld.

Hiddink heeft een contract tot en met het EK 2012 in Polen en Oekraïne. „Als we ons niet kwalificeren, moeten we kijken of het zin heeft om verder te gaan”, zei hij vorige maand. Eerder al koppelde hij zijn toekomst aan de mate waarop de Turkse bond bij het omkoopschandaal in het Turkse clubvoetbal betrokken is.

Duidelijk werd dat Hiddink niet ten koste van alles bondscoach van Turkije wilde zijn. In een interview met deze krant vorige maand zei hij het niettemin naar zijn zin te hebben. „Ik werk heerlijk met de jongens, maar er zijn veel invloeden in het Turkse voetbal. Door het schandaal is alles wat ondoorzichtig geworden.”

Het Turkse voetbal stond er al niet goed voor toen Hiddink aantrad. Zijn voorganger Fatih Terim was er niet in geslaagd zich met Turkije te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika. Turkije snakte naar de wonderdokter uit Nederland die de nationale teams van Australië, Zuid-Korea en Rusland tot grote hoogten wist te brengen.

Maar aan de periode-Hiddink, die na dinsdag waarschijnlijk eindigt, zal in Turkije met weinig plezier worden teruggedacht. Er dreigt een annus horribilis voor het Turkse voetbal. Of ‘Guus Geluk’ moet in Zagreb met een Houdini-act op de proppen komen.

Johan Cruijff, die momenteel in de clinch ligt met zijn mede-commissarissen bij Ajax, heeft er nooit een geheim van gemaakt Hiddink graag naar Amsterdam te willen halen, in welke rol dan ook. Daar kan Hiddink waarschijnlijk eerder dan de bedoeling was voor gaan solliciteren.