Het leven lacht de 1 procent toe

Er mag dan op een veiling bij Sotheby’s gisteravond hedendaagse kunst zijn verkocht, de omstandigheden hadden eerder iets surrealistisch. Het was een paar uur voordat de financiële markten een van hun slechtste dagen in maanden beleefden. Het zwaar belaagde Italië dreigde de fundamenten van de wereldeconomie te ondermijnen. Honderden demonstranten riepen leuzen op de stoep van het beroemde veilinghuis, naast de limousines van de kopers, en eisten minder inkomensongelijkheid. Binnen gaven de ultra-rijken ruim 300 miljoen dollar uit aan wat kenners nu al een legendarische veiling noemen.

Vandaag de dag geldt kunst als een vluchtheuvel voor beleggingen van plutocraten: goudstaven die je aan de muur kunt hangen. Het is een mogelijke verklaring voor de verbluffende prijzen die werden betaald voor werken van relatief onbekende schilders. Zo behaalde Sotheby’s de hoogste omzet op een veiling van moderne kunst in meer dan drie jaar.

Het rumoer van Occupy Wall Street dringt niet door tot de terrassen van de penthouses. Sanford Weill, de voormalige topman van Citigroup, zette zijn 622 vierkante meter grote huis op Central Park West voor 88 miljoen dollar te koop. Dat is twee maal het bedrag dat hij er vier jaar geleden voor heeft neergeteld en zou een record zijn voor Manhattan. Weill zei dat hij de opbrengst wil doneren aan een liefdadigheidsinstelling, maar dat hij het het huis voorlopig aanhoudt als aftrekpost voor de belastingen.

Het punt is dat de onder vuur liggende bankiersklasse gewoon zijn werk blijft doen en nog steeds aanzienlijke invloed uitoefent. Dat is een les die chef-kok Mario Batali zich ter harte heeft genomen, nadat hij de bankiers in de media had vergeleken met Adolf Hitler en Jozef Stalin. Nadat het nieuws over zijn opmerkingen door Wall Street was gegaan en had geleid tot dreigementen om zijn zaak te boycotten, bood hij zijn excuses aan. Nu de 99 procent zich tegen hen keert, kunnen de rijken het zich duidelijk niet veroorloven elkaar naar het leven te staan.

De krantenkoppen over peperdure huizen en schilderijen, en copieuze maaltijden in luxueuze restaurants, kunnen de demonstraties nieuw leven inblazen nu de winter in aantocht is. Maar meer dan wat ook bewijst deze toevallige samenloop van omstandigheden dat het leven de 1 procent nog steeds vriendelijk toelacht.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld