Grieks kabinet wil snel zaken doen met Europese Unie

Members of the newly appointed Greek government swear in during a ceremony at the Presidential Palace in Athens November 11, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Members of the newly appointed Greek government swear in during a ceremony at the Presidential Palace in Athens November 11, 2011. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Met de handen op elkaars schouders en kort daarna de belofte dat er binnen een week een begroting ligt, zijn gisteren in Griekenland de leden van een kabinet van nationale eenheid ingezworen.

Premier Lucas Papademos, oud-vicepresident van de Europese Centrale Bank, zei de bezuinigingen door te voeren, die EU en IMF van Griekenland eisen als voorwaarde voor noodhulp: „Met de eenheid van alle mensen zullen we erin slagen”.

Op de sleutelpost van Financiën is Evangelos Venizelos gebleven, lid van de socialistische partij Pasok. Hij zei kort na de beëdiging, ten overstaan van de orthodoxe aartsbisschop van Athene, wat de absolute prioriteit van de nieuwe regering is: ervoor zorgen dat het land voldoet aan de voorwaarden voor het vrijgeven van de toegezegde acht miljard euro, later deze maand. Griekenland heeft dit geld, onderdeel van het steunpakket dat met EU en IMF is overeengekomen, absoluut nodig. Venizelos: „We moeten al het mogelijk doen [...] opdat de eurogroep op 17 november besluit, desnoods via een videoconferentie, tot het overmaken [van die acht miljard]”. Begin volgende week komen gezanten van EU en IMF in Athene met de leden van de nieuwe regering praten over hun plannen.

Naast de politiek onervaren Papademos is Venizelos de door de wol geverfde politicus die de rijen binnen Pasok gesloten moet houden. De centrum-rechtse Nieuwe Democratie (ND) heeft in het kabinet onder andere Buitenlandse Zaken en Defensie gekregen.

Papademos is partijloos en technocraat, maar de meeste andere ministers zijn bekende gezichten – in sommige eerste reacties klinkt het cynisch dat dit dezelfde mensen zijn die Griekenland in de problemen hebben gebracht. De kleinere linkse oppositiepartijen hebben de uitnodiging afgeslagen om zitting te nemen in dit kabinet van nationale eenheid. De rechts-radicale, orthodox-nationalistisch georiënteerde partij Laos heeft wel een minister in het kabinet. Het is voor het eerst dat deze partij regeringsverantwoordelijkheid krijgt.

Venizelos beloofde gisteren dat hij binnen een week de begroting voor 2012 rond heeft. Daarin moeten de bezuinigingen zijn verwerkt die met EU en IMF zijn afgesproken.

Gisteren werd wel duidelijk dat ‘nationale eenheid’ geen garanties biedt tegen intriges en byzantijnse partijpolitiek. De beëdiging van het kabinet moest een paar uur worden uitgesteld door onenigheid over de verdeling van de ministersposten. Bij de vorming van dit kabinet is afgesproken dat er op 19 februari verkiezingen komen. (Reuters, AFP, AP)