Geen autistische darmziekte

Kinderen die hooguit wat moeilijk poepten kregen de diagnose ‘niet-specifieke darmontsteking’. Ze zouden een heel nieuwe darmziekte hebben. Die werd geconstrueerd om aan te tonen dat sommige kinderen autisme krijgen na een vaccinatie tegen mazelen, bof en rode hond (MMR-prik). Het autisme zou ontstaan via ‘opioïde peptiden’ die via de ontstoken, lekkende darmwand in de hersenen belandden.

De Britse arts Andrew Wakefield publiceerde in 1998 het opzienbarende ‘bewijs’ dat het MMR-vaccin bij twaalf kinderen autisme had veroorzaakt (The Lancet, 28 februari 1998, teruggetrokken). Het gevolg was dat ouders hun kinderen niet meer lieten vaccineren. Dat de mazelen uitbraken en dat daar kinderen door stierven. Wakefield fraudeerde. Hij verdiende bij door als deskundige op te treden in rechtszaken van ouders die schadevergoeding bij vaccinfabrikanten eisten. Dat was bekend. Wakefield is uit de artsenstand gezet.

Nu heeft de redactie van de British Medical Journal (BMJ) een stapel verslagen gekregen over het darmonderzoek dat die twaalf kinderen ondergingen. Twee pathologen beoordeelden die pathologieverslagen op verzoek van de BMJ. En onderzoeksjournalist Brian Deer die de zaak rollende houdt heeft ernaar gekeken. Niets aan de hand met die kinderdarmen, is hun conclusie (online, 9 november).

Wie leest wat er is gebeurd, denkt aan medische kindermishandeling. De BMJ-hoofdredacteur schrijft dat er nu eindelijk een onderzoek moet komen naar wat Wakefields mede-auteurs hebben uitgehaald. Desnoods moet er een parlementair onderzoek komen, want Wakefields oude instituut houdt misschien zelf ook wel iets verborgen. Wim Köhler