Eredoctoraat Mythbusters

De Amerikanen Adam Savage en Jamie Hyneman, van het televisieprogramma MythBusters, krijgen op 24 november een eredoctoraat van de Universiteit Twente. De tv-makers van Discovery Channel krijgen de titel voor hun bijdrage aan het populariseren van de wetenschap.

De twee achterhalen in hun programma de waarheid achter populaire mythes, aan de hand van experimenten, liefst met vuurwapens, botsende voertuigen en explosies. („Am I missing an eyebrow?”)

President Obama kwam in de uitzending om te laten onderzoeken of je schepen met spiegels in brand kan steken, zoals Archimedes beweert (lukt niet). Andere kwesties: kun je wegduiken voor een kogel? (nee). Hoe moet je ontsnappen uit een auto die te water raakt? (meteen de deur open). En hoeveel schade richten stieren aan in een porseleinwinkel? (ze raken geen kopje).

Savage komt, zonder Hyneman, het eredoctoraat in ontvangst nemen. Koningin Beatrix zal daarbij aanwezig zijn. (NRC)