Erdogan bezoekt rampgebied - sneeuwval bemoeilijkt hulp

Reddingswerkers proberen lichamen te bevrijden onder een ingestort hotel in Van terwijl de sneeuw neerdaalt. Foto AP / Bertan Ayduk

Terwijl de eerste winterse sneeuwbuien het getroffen gebied teisteren, bezocht Recep Tayyip Erdogan vandaag de slachtoffers van de aardbevingen in het oosten van Turkije. De beving van 23 oktober, die 604 levens eiste, werd woensdag gevolgd door een nieuwe schok. Daarbij kwamen in de zwaargetroffen stad Van nog eens zeker 36 mensen om.

Twee hotels in de stad bezweken door het natuurgeweld. Onder de 36 slachtoffers waren onder meer twee Turkse journalisten en een Japanse hulpverlener, die na de ramp van 23 oktober naar het gebied waren gereisd. Volgens de Turkse rampenbestrijdingsdienst zijn dertig mensen heelhuids vanonder het puin van de hotels gered.

De aardbevingen hebben duizenden mensen dakloos gemaakt. Talloze anderen durven niet naar hun huizen terug uit angst dat de aarde zich opnieuw zal roeren. Op de beving van 23 oktober zijn zo’n 1.400 naschokken gevolgd. Onder de daklozen heerst woede over de gebrekkige hulpverlening.

Turkije heeft de internationale gemeenschap laten weten graag tenten en prefabwoningen te accepteren. De Turkse regering heeft al duizenden tenten laten opslaan en overweegt ontheemden voor de duur van de winter in hotels onder te brengen.

Fox-item over het reddingswerk in Van:

Beelden van vernietigende kracht Turkse aardbeving (mogelijk schokkkend):
http://youtu.be/Qwz_m8S4FFw