ECN: bankroet dreigt door pensioen

Energieonderzoekscentrum ECN bekend van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten, dreigt failliet te gaan. De organisatie vreest voor haar voortbestaan als zij extra pensioen moet uitkeren aan gepensioneerden, zoals het gerechtshof van Amsterdam heeft gelast.

Het hof gaf een groep ex-medewerkers vorige week na bijna tien jaar procederen gelijk in de eis om jaarlijkse toeslagen onvoorwaardelijk uit te blijven keren. In hoger beroep stelde de rechter vast dat een pensioenreglement niet eenzijdig kan worden gewijzigd. ECN is gehouden aan indexatie van pensioenuitkeringen die gegarandeerd zijn.

ECN betreurt de situatie waarin het is terecht gekomen, laat het centrum desgevraagd weten. Volgens een schriftelijke verklaring betekent de uitspraak van de rechter dat zij „minimaal meer dan 5 miljoen euro” per jaar kwijt is. Deze kosten zullen op termijn niet kunnen worden gedragen.” De extra lasten zijn zo hoog „dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar dreigt te komen, zeker als er hoge prijsinflatie optreedt.” ECN beraadt zich op de ontstane situatie. Tot 1 februari 2012 heeft het centrum de tijd om te besluiten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Een woordvoerder van de groep oud-werknemers die bestaat uit academici en ingenieurs, zegt dat het een „ein-de-loze weg is geweest” om de verworven rechten te verdedigen. Met gemengde gevoelens daagden zij hun werkgever in 2004 voor de rechter. In de laatste zaak beschuldigde ECN hen van „grof geschut en groot geweld” omdat volgens de advocaat, iedereen weet dat de beurzen het slecht doen. Dat argument is volgens de gepensioneerden „volstrekt irrelevant”. „Het gaat hier om een garantie, een onvoorwaardelijke toezegging die ooit verzekerd was via een verzekeraar”.

Tien jaar strijd: Economie, pagina 12