Droog, zonnig

We staan aan het begin van een lange periode met droog en zonnig novemberweer. Door de aanvoer van koude en droge lucht tussen een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en storingen op de oceaan wordt het vooral ’s nachts gevoelig kouder.

Vandaag is de eerste van een reeks zonovergoten dagen. Door de kracht van de novemberzon loopt het kwik vandaag overdag op naar waarden tussen 9 graden in het noordoosten en 15 graden in het zuiden van het land, maar na zonsondergang daalt de temperatuur snel. In het oosten gaat het licht vriezen, elders komt het alleen tot vorst aan de grond.

Morgen tot en met woensdag blijft de zon overdag volop schijnen, maar wordt het ook overdag frisser. Dinsdag en woensdag overdag wordt het niet warmer dan 6 graden in het noorden en 10 graden in het zuiden van het land. Tijdens heldere nachten gaat het op steeds meer plaatsen licht vriezen, in het oosten van het land kan het op een enkele plek tot matige vorst komen.

Vanaf donderdag draait de stroming naar zuid tot zuidwest en stroomt er minder koude en meer vochtige lucht naar ons land. Lokaal kan wat regen vallen, maar de storingen lijken niet erg actief. Onder de wolken blijft het kwik ’s nachts op niveau en zal het niet meer vriezen.