‘De ECB extra geld laten drukken is zeer slecht signaal’

Pedro Passos Coelho gisteren in het Portugees parlement tijdens de presentatie van de begroting voor 2012

“Een verschrikkelijk slecht signaal voor iedereen.” Zo kwalificeert de Portugese minister-president Pedro Passos Coelho het scenario van de ECB die meer geld zou moeten printen om schulden van eurolanden in crisis te betalen.

Portugal is zelf een van de landen die als eerste gebruik maakte van het Europees noodfonds. Passos Coelho: “Als de ECB de problemen van ongedisciplineerde landen moet oplossen door meer geld te printen is dat gewoon een verschrikkelijk slecht signaal naar iedereen.”

Volgens de minister-president heeft zijn land de zaken nu beter op orde. Om dat te bewijzen vindt Passos Coelho dat hij niet kan zeggen “ik wil niet betalen, dus de ECB moet betalen”, zo meldt NUzakelijk. De Portugees begrijpt niets van dat geopperde scenario voor andere crisislanden als Italië.

De roep om grotere en fermere ingrepen van de ECB in de hele schuldencrisis wordt groter nu na Griekenland in ijl tempo Italië in de problemen is gekomen. Omdat Frankrijk veel Italiaanse schuldenpapieren heeft zou dat land ook weer in de problemen kunnen komen.